От х:

Днес в x:

Днес списание „Небет тепе” навършва една година, творци се събират в Пловдив

Днес списание „Небет тепе” за литература и изкуство навършва една година.Годишнината ще бъде отбелязана с приятелски концерт и изложба на афиши в Радио „Пловдив” от 18,00 ч.днес.

Преди година Литературен клуб постави началото на двуезичното списание,което излиза на турски и на български.Обединява творци от двата етноса.

Самото издание е много луксозно. Издателите подчертават, че списанието е профилирано за литература, изкуство и култура. В редакционната колегия влизат:д-р Антон Баев, Айсер Али, доц.д-р Елена Гетова, проф.д-р Евдокия Борисова; д-р Харун Бекир; проф.д-р Хюсеин Мевсим; д-р Менент Шукриева; Себахат Неджир. За художник е привлечен Камбер Камбер от Момчилград.Координатор е също нашенка-Шенар Бахар.

На страниците на „Небет тепе” виждаме да се изявява кърджалиецът доц.д-р Мюмюн Тахир. Той публикува на български и турски разказът си „Сезоните на мама”. Той може да бъде почувстван само в едно изречение, предадено точно от автора: ”Бедни са родопските села.Колкото е красиво наоколо, толкова е и бедно.”

Публикация има и членът на редколегията д-р Харун Бекир от Кърджали. Тя е под наслов „Ахмед Хълмиот Пловдив”.

Разказът на Хабибе Ахмедова е озаглавен „Трънката”.

В трета книжка виждаме стихотворение посветено на известния наш художник Камбер Камбер. То е под наслов:”Крилете на Камбер Камбер”.

Българско-турският литературен клуб е създаден преди шест години по идея на генералния консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ (2013 г). В клуба членуват преподаватели от Пловдивския, Шуменския, Софийския и Анкарския университет, студенти, турски и български поети и писатели, издатели и представители на медиите. Дейността му е подкрепена и от последващите генерални консули в Пловдив.  При мандата на настоящия генерален консул Хюсеин Ергани клубът е регистриран като неправителствена организация с обществено значение.

Клубът инициира срещи с творци на словото от двете държави, организира представяния на книги, участва активно във фестивала „Пловдив чете”, организира литературни конкурси, детски празници, насърчаващи четенето, издава двуезичното списание „Небет тепе“, участва активно в културния и социалния живот на града.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини