От х:

Днес в x:

28 °C

Социални работници помагат на майка от Хасково с дете с ТЕЛК да си намери работа

Самотна майка на дете със 100 % инвалидност е сред първите, които са се включили в програмата за съдействие от социални работници за намиране на работа на Националната пациентска организация и Българската стопанска камара в Хасково. Жената от години не успява да си намери работно място, защото се налага на всеки 2-3 месеца да отсъства от града и да прекарва по десетина дни в Пловдив, където се водят рехабилитациите на детето й.

Координаторът по програмата за Хасковска област-Кристина Йорданова посочи, че с жената се работи за надграждане на уменията й, като целта е на базата на повечето знания, които тя ще придобие, по-късно да успее да се намери подходяща работа, съобразена с грижите, които е необходимо да полага за детето си и времето, което трябва да отделя за тях.

Инициативата е за подкрепа на безработни с намалена работоспособност и на техни близки, посочи Кристина Йорданова.

Хасково е сред петте града в страната, в които до края на октомври ще бъде оказано съдействието от страна на специалистите. Ще действат двама социални работници.

Общо ще бъдат обхванати 400 души от страната с ТЕЛК или техните близки. Социалните работници помагат с информация относно свободните работни места в региона, както и с информация за това как безработните да променят квалификацията си или да продължат образованието си. На социалните по проекта може да се разчита и за придружаване до Бюрото по труда и местната социална служба за търсенето на повече възможности за намирането на работа.

„Ние ще сме свързващо звено между бизнеса и тези, които се нуждаят от помощ, за да си намерят работно място. Ще помагаме и на хората, които се грижат за свои близки с увреждания също да си намерят подходяща работа.“, казва Кристина Йорданова. Затова една от таргет групите, които ще могат да се възползват от помощта й са именно родителите на деца с увреждания или със специални образователни потребности. Това е важно, защото тези родители са ангажирани ежедневно с рехабилитациите, прегледите, воденето до училище и забирането на тези деца. „Това обаче не означава, че те не могат да бъдат полезни за себе си и семейството си и да допринасят за семейния бюджет. Идеята е да имат работа, която да им позволява да са мобилни. Случаят по, който вече работим с надграждане на езикови и компютърни познания и умения, е свързан именно с възможност за работа в онлайн продажбите.“, обяснява Кристина Йорданова.

Социалните работници по програмата ще се срещат след заявка на място с хората, които имат нужда от помощ. Всеки случай ще се описва индивидуално. От друга страна е създадена и платформа от БСК и МТСП за онлайн обучение, която ще дава възможности за преквалификации. Тези, които завършат курса си успешно, ще получат е сертификат за определената компетентност.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Поне 4 милиона Български Граждани
  живеят в пълна Мизерия
  • Да
   да
   20 -3
   14:09, 26 яну 2020
   обаче когато дойдат избори тия 4 милиона се чешат по пОтките и ходят навсякъде но не и да гласуват. имбецили
 • 2
  12
  123456
  12 -8
  14:24, 26 яну 2020
  И за кого да гласуват?И защо да гласуват?Избрания ще си взема 4 години заплатата,а избирателя ще лапа мухите.Държавните служби са разпределени по квоти от партиите за техни членове,а на частника държавата не може да каже копче.Минималната заплата и пенсиите се диктуват от ЕС и в такъв случай има ли значение кой и за какво ще изберат?
 • 3
  Хо
  Хохо
  22 -1
  15:00, 26 яну 2020
  Намират работа на социалните работници,не на нуждаещите се.Нагласени връзкари.Отчитане на дейност.
 • 4
  Ня
  Някой
  14 -1
  15:11, 26 яну 2020
  Като става въпрос за ТЕЛК се сетих нещо което се случва в Хасково. Има един доктор от телк комисията който здраво взема рушвети.
 • 5
  12
  123456
  13 -2
  16:36, 26 яну 2020
  Ама на болните режат яко процентите.
 • 6
  Бо
  борсадджиев
  10 -1
  22:18, 26 яну 2020
  Тези от борсата взимат си заплатките и отчитат някаква дейност! Като тази.
  Цял ден пият кафета и си разправят вицове за всичко което им дойде на акъла и кръстословици решават празно квадратче да не остане.
  Не гербаджиите, а партизаните да слязат от балкана с пушки и тескере в ръка ,тия бюрократи ще са си все същата пасмина!
  Та и който и да е на власт бюрокрацията си е бюрокрация, а благодарение на подобни списания , най-много да се сдобият с нови бюра и въртящи се кресла и столове, където се дреми и спи през всичкото им работно време!
  Темата е да разлаем кучетата разбирайте журналята,.,, за да се пише някъкъв актив пред проверяващите, а пък те съответно да се отчитат пред бащицата, върховнио бат бойко премиеро от банкя.

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини