От х:

Днес в x:

25 °C

Социални работници помагат на майка от Хасково с дете с ТЕЛК да си намери работа

Самотна майка на дете със 100 % инвалидност е сред първите, които са се включили в програмата за съдействие от социални работници за намиране на работа на Националната пациентска организация и Българската стопанска камара в Хасково. Жената от години не успява да си намери работно място, защото се налага на всеки 2-3 месеца да отсъства от града и да прекарва по десетина дни в Пловдив, където се водят рехабилитациите на детето й.

Координаторът по програмата за Хасковска област-Кристина Йорданова посочи, че с жената се работи за надграждане на уменията й, като целта е на базата на повечето знания, които тя ще придобие, по-късно да успее да се намери подходяща работа, съобразена с грижите, които е необходимо да полага за детето си и времето, което трябва да отделя за тях.

Инициативата е за подкрепа на безработни с намалена работоспособност и на техни близки, посочи Кристина Йорданова.

Хасково е сред петте града в страната, в които до края на октомври ще бъде оказано съдействието от страна на специалистите. Ще действат двама социални работници.

Общо ще бъдат обхванати 400 души от страната с ТЕЛК или техните близки. Социалните работници помагат с информация относно свободните работни места в региона, както и с информация за това как безработните да променят квалификацията си или да продължат образованието си. На социалните по проекта може да се разчита и за придружаване до Бюрото по труда и местната социална служба за търсенето на повече възможности за намирането на работа.

„Ние ще сме свързващо звено между бизнеса и тези, които се нуждаят от помощ, за да си намерят работно място. Ще помагаме и на хората, които се грижат за свои близки с увреждания също да си намерят подходяща работа.“, казва Кристина Йорданова. Затова една от таргет групите, които ще могат да се възползват от помощта й са именно родителите на деца с увреждания или със специални образователни потребности. Това е важно, защото тези родители са ангажирани ежедневно с рехабилитациите, прегледите, воденето до училище и забирането на тези деца. „Това обаче не означава, че те не могат да бъдат полезни за себе си и семейството си и да допринасят за семейния бюджет. Идеята е да имат работа, която да им позволява да са мобилни. Случаят по, който вече работим с надграждане на езикови и компютърни познания и умения, е свързан именно с възможност за работа в онлайн продажбите.“, обяснява Кристина Йорданова.

Социалните работници по програмата ще се срещат след заявка на място с хората, които имат нужда от помощ. Всеки случай ще се описва индивидуално. От друга страна е създадена и платформа от БСК и МТСП за онлайн обучение, която ще дава възможности за преквалификации. Тези, които завършат курса си успешно, ще получат е сертификат за определената компетентност.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Поне 4 милиона Български Граждани
  живеят в пълна Мизерия
  • Да
   да
   20 -3
   14:09, 26 яну 2020
   обаче когато дойдат избори тия 4 милиона се чешат по пОтките и ходят навсякъде но не и да гласуват. имбецили
 • 2
  12
  123456
  12 -8
  14:24, 26 яну 2020
  И за кого да гласуват?И защо да гласуват?Избрания ще си взема 4 години заплатата,а избирателя ще лапа мухите.Държавните служби са разпределени по квоти от партиите за техни членове,а на частника държавата не може да каже копче.Минималната заплата и пенсиите се диктуват от ЕС и в такъв случай има ли значение кой и за какво ще изберат?
 • 3
  Хо
  Хохо
  22 -1
  15:00, 26 яну 2020
  Намират работа на социалните работници,не на нуждаещите се.Нагласени връзкари.Отчитане на дейност.
 • 4
  Ня
  Някой
  14 -1
  15:11, 26 яну 2020
  Като става въпрос за ТЕЛК се сетих нещо което се случва в Хасково. Има един доктор от телк комисията който здраво взема рушвети.
 • 5
  12
  123456
  13 -2
  16:36, 26 яну 2020
  Ама на болните режат яко процентите.
 • 6
  Бо
  борсадджиев
  10 -1
  22:18, 26 яну 2020
  Тези от борсата взимат си заплатките и отчитат някаква дейност! Като тази.
  Цял ден пият кафета и си разправят вицове за всичко което им дойде на акъла и кръстословици решават празно квадратче да не остане.
  Не гербаджиите, а партизаните да слязат от балкана с пушки и тескере в ръка ,тия бюрократи ще са си все същата пасмина!
  Та и който и да е на власт бюрокрацията си е бюрокрация, а благодарение на подобни списания , най-много да се сдобият с нови бюра и въртящи се кресла и столове, където се дреми и спи през всичкото им работно време!
  Темата е да разлаем кучетата разбирайте журналята,.,, за да се пише някъкъв актив пред проверяващите, а пък те съответно да се отчитат пред бащицата, върховнио бат бойко премиеро от банкя.

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини