От х:

Днес в x:

11 °C

Социални работници помагат на майка от Хасково с дете с ТЕЛК да си намери работа

Самотна майка на дете със 100 % инвалидност е сред първите, които са се включили в програмата за съдействие от социални работници за намиране на работа на Националната пациентска организация и Българската стопанска камара в Хасково. Жената от години не успява да си намери работно място, защото се налага на всеки 2-3 месеца да отсъства от града и да прекарва по десетина дни в Пловдив, където се водят рехабилитациите на детето й.

Координаторът по програмата за Хасковска област-Кристина Йорданова посочи, че с жената се работи за надграждане на уменията й, като целта е на базата на повечето знания, които тя ще придобие, по-късно да успее да се намери подходяща работа, съобразена с грижите, които е необходимо да полага за детето си и времето, което трябва да отделя за тях.

Инициативата е за подкрепа на безработни с намалена работоспособност и на техни близки, посочи Кристина Йорданова.

Хасково е сред петте града в страната, в които до края на октомври ще бъде оказано съдействието от страна на специалистите. Ще действат двама социални работници.

Общо ще бъдат обхванати 400 души от страната с ТЕЛК или техните близки. Социалните работници помагат с информация относно свободните работни места в региона, както и с информация за това как безработните да променят квалификацията си или да продължат образованието си. На социалните по проекта може да се разчита и за придружаване до Бюрото по труда и местната социална служба за търсенето на повече възможности за намирането на работа.

„Ние ще сме свързващо звено между бизнеса и тези, които се нуждаят от помощ, за да си намерят работно място. Ще помагаме и на хората, които се грижат за свои близки с увреждания също да си намерят подходяща работа.“, казва Кристина Йорданова. Затова една от таргет групите, които ще могат да се възползват от помощта й са именно родителите на деца с увреждания или със специални образователни потребности. Това е важно, защото тези родители са ангажирани ежедневно с рехабилитациите, прегледите, воденето до училище и забирането на тези деца. „Това обаче не означава, че те не могат да бъдат полезни за себе си и семейството си и да допринасят за семейния бюджет. Идеята е да имат работа, която да им позволява да са мобилни. Случаят по, който вече работим с надграждане на езикови и компютърни познания и умения, е свързан именно с възможност за работа в онлайн продажбите.“, обяснява Кристина Йорданова.

Социалните работници по програмата ще се срещат след заявка на място с хората, които имат нужда от помощ. Всеки случай ще се описва индивидуално. От друга страна е създадена и платформа от БСК и МТСП за онлайн обучение, която ще дава възможности за преквалификации. Тези, които завършат курса си успешно, ще получат е сертификат за определената компетентност.

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Поне 4 милиона Български Граждани
  живеят в пълна Мизерия
  • Да
   да
   20 -3
   14:09, 26 яну 2020
   обаче когато дойдат избори тия 4 милиона се чешат по пОтките и ходят навсякъде но не и да гласуват. имбецили
 • 2
  12
  123456
  12 -8
  14:24, 26 яну 2020
  И за кого да гласуват?И защо да гласуват?Избрания ще си взема 4 години заплатата,а избирателя ще лапа мухите.Държавните служби са разпределени по квоти от партиите за техни членове,а на частника държавата не може да каже копче.Минималната заплата и пенсиите се диктуват от ЕС и в такъв случай има ли значение кой и за какво ще изберат?
 • 3
  Хо
  Хохо
  22 -1
  15:00, 26 яну 2020
  Намират работа на социалните работници,не на нуждаещите се.Нагласени връзкари.Отчитане на дейност.
 • 4
  Ня
  Някой
  14 -1
  15:11, 26 яну 2020
  Като става въпрос за ТЕЛК се сетих нещо което се случва в Хасково. Има един доктор от телк комисията който здраво взема рушвети.
 • 5
  12
  123456
  13 -2
  16:36, 26 яну 2020
  Ама на болните режат яко процентите.
 • 6
  Бо
  борсадджиев
  10 -1
  22:18, 26 яну 2020
  Тези от борсата взимат си заплатките и отчитат някаква дейност! Като тази.
  Цял ден пият кафета и си разправят вицове за всичко което им дойде на акъла и кръстословици решават празно квадратче да не остане.
  Не гербаджиите, а партизаните да слязат от балкана с пушки и тескере в ръка ,тия бюрократи ще са си все същата пасмина!
  Та и който и да е на власт бюрокрацията си е бюрокрация, а благодарение на подобни списания , най-много да се сдобият с нови бюра и въртящи се кресла и столове, където се дреми и спи през всичкото им работно време!
  Темата е да разлаем кучетата разбирайте журналята,.,, за да се пише някъкъв актив пред проверяващите, а пък те съответно да се отчитат пред бащицата, върховнио бат бойко премиеро от банкя.

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини