От х:

Днес в x:

8 °C

75 години след Аушвиц. Може ли да се тегли черта на миналото?

На 27 януари се навършват точно 75 години от освобождаването на нацисткия лагер Аушвиц от Червената армия. Анкета на Дойче Веле показва: германците не смятат, че е време да се тегли черта на миналото.

    [default]

Преди 75 години Червената армия освобождава малкото оцелели концлагеристи в Аушвиц. По времето на нацисткия режим там са избити над 1 милиони души, предимно евреи. По инициатива на бившия германски президент Роман Херцог през 1996 година датата на освобождаването на лагера - 27 януари – бе обявена за Ден на почит към паметта на жертвите на националсоциализма. През 2005 година Обединените нации обявиха тази дата за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Прояви на антисемитизъм има и днес

През последните години проявите на антисемитизъм в Германия се умножават. Тази тенденция достигна печалния си апогей с атентата в Хале през октомври миналата година, когато един екстремист направи опит да щурмува синагогата в града точно на еврейския празник Йом Кипур и да избие богомолците вътре.

75 години след края на Втората световна война се чуват и гласове, че Германия прекалено много се занимава със собствената си вина от времето на националсоциализма, вместо да гледа напред. Колко важен е споменът за Холокоста? Какво мислят германците по този въпрос?

Социологическата агенция „Инфратест Димап" проведе по поръчение на Дойче Веле представително допитване чрез 1018 телефонни интервюта. Един от въпросите гласеше: „Смятате ли, че прекалено често ни говорят и припомнят за престъпленията на националсоциализма в Германия?" Повече от половината анкетирани отговарят на този въпрос отрицателно, а всеки шести дори е на мнение, че обществото не отделя достатъчно внимание на тази тема.

Как да се припомня за престъпленията на нацистите?

А как точно да се говори и припомня за престъпленията на националсоциализма? Три четвърти от анкетираните са убедени, че е редно за всички ученици да се организират посещения в бившите нацистки концлагери като Аушвиц или Бухенвалд. Младите хора би трябвало да познават истината за миналото и да предават паметта за нея на следващите поколения. А 61% от участниците в допитването смятат, че е редно всеки да познава ролята, която членове на неговото семейство са играли във времето на националсоциализма.

Образованието на анкетираните дава сериозно отражение на техните отговори. Така 56% процента от хората с основно образование смятат, че 75 години след края на Втората световна война е нужно да се тегли черта на темата и да се гледа само напред. Сред хората със средно и по-високо образование този процент е по-нисък - 21 на сто.

„В крайна сметка в Германия има солидно мнозинство, което  смята, че и занапред трябва да се занимаваме с темата за националсоциализма", казва в заключение социологът Роберто Хайнрих.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини