От х:

Днес в x:

16 °C

75 години след Аушвиц. Може ли да се тегли черта на миналото?

На 27 януари се навършват точно 75 години от освобождаването на нацисткия лагер Аушвиц от Червената армия. Анкета на Дойче Веле показва: германците не смятат, че е време да се тегли черта на миналото.

    [default]

Преди 75 години Червената армия освобождава малкото оцелели концлагеристи в Аушвиц. По времето на нацисткия режим там са избити над 1 милиони души, предимно евреи. По инициатива на бившия германски президент Роман Херцог през 1996 година датата на освобождаването на лагера - 27 януари – бе обявена за Ден на почит към паметта на жертвите на националсоциализма. През 2005 година Обединените нации обявиха тази дата за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Прояви на антисемитизъм има и днес

През последните години проявите на антисемитизъм в Германия се умножават. Тази тенденция достигна печалния си апогей с атентата в Хале през октомври миналата година, когато един екстремист направи опит да щурмува синагогата в града точно на еврейския празник Йом Кипур и да избие богомолците вътре.

75 години след края на Втората световна война се чуват и гласове, че Германия прекалено много се занимава със собствената си вина от времето на националсоциализма, вместо да гледа напред. Колко важен е споменът за Холокоста? Какво мислят германците по този въпрос?

Социологическата агенция „Инфратест Димап" проведе по поръчение на Дойче Веле представително допитване чрез 1018 телефонни интервюта. Един от въпросите гласеше: „Смятате ли, че прекалено често ни говорят и припомнят за престъпленията на националсоциализма в Германия?" Повече от половината анкетирани отговарят на този въпрос отрицателно, а всеки шести дори е на мнение, че обществото не отделя достатъчно внимание на тази тема.

Как да се припомня за престъпленията на нацистите?

А как точно да се говори и припомня за престъпленията на националсоциализма? Три четвърти от анкетираните са убедени, че е редно за всички ученици да се организират посещения в бившите нацистки концлагери като Аушвиц или Бухенвалд. Младите хора би трябвало да познават истината за миналото и да предават паметта за нея на следващите поколения. А 61% от участниците в допитването смятат, че е редно всеки да познава ролята, която членове на неговото семейство са играли във времето на националсоциализма.

Образованието на анкетираните дава сериозно отражение на техните отговори. Така 56% процента от хората с основно образование смятат, че 75 години след края на Втората световна война е нужно да се тегли черта на темата и да се гледа само напред. Сред хората със средно и по-високо образование този процент е по-нисък - 21 на сто.

„В крайна сметка в Германия има солидно мнозинство, което  смята, че и занапред трябва да се занимаваме с темата за националсоциализма", казва в заключение социологът Роберто Хайнрих.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
30 сеп 2020
Последни новини