От х:

Днес в x:

5 °C

Днес е международен ден на ръкописното писмо

  Днес е международния  ден на ръкописното писмо. Едно от най-ценните ръкописни писма, с които разполага Хасково е на именитата цигуларка Недялка Симеонова. То се съхранява в Регионалния исторически музей на Хасково.

  Писмото на даровитата ни музикантка и музикална педагожка е от 1957 г., написано е в Прага, в хотел „Амбасадор“ и е адресирано до родителите й. В него Недялка Симеонова разказва впечатленията си от столицата на Чехословакия и от концертите, които изнася там.

  Разказва на близките си, че става сутрин много рано, още в 4-5 часа, за да стигне до мястото на репетициите, а на масата за вечеря сяда едва след края на концертите.

  Недялка Симеонова е родена в Хасково през 1901 г. Животът й е низ от огромни творчески успехи, крахове и разочарования в личния живот. Започва да свири още на 6 години, а първите си уроци получава от самоукия си баща музикант.

  Първият й концерт на сцената на читалище „Заря“ се превръща в събитие за Хасково, за което дълго се говори.

  Седемгодишната Недялка Симеонова заминава с родителите си в София. А там за блестящата й световна кариера като пророк се оказва Иван Вазов. По-късно става първата българска цигуларка, получила световна известност през 20-те години на миналия век. Тя е първата българка с концерт в Карнеги Хол. Свири на цигулка "Галиано". През 1948 г. става професор в Музикалната академия в София, а две години по-късно получава званието „Заслужила артистка“ на България. Умира през 1959 година.

  В нейна памет от 1971 г. в Хасково се провеждат музикални дни "Недялка Симеонова" и конкурс за млади цигулари.

  По повод 115-ата годишнина от рождението й през 2016 година РИМ-Хасково издаде и специален албум с биографичен текст, съставено от д-р Красимира Узунова.

  А инициативата за отбелязването на Международния ден на почерка или ръкописното писмо е  на Асоциацията на производителите на инструменти за писане. Любопитно е, че именно на 23 януари е роден изтъкнатият американски държавник Джон Хенкок, който пръв поставя своя подпис под Декларацията на независимостта.

  Твърди се, че по почерка на човека може да се разбере повече, отколкото самият той може да разкаже за себе си. Науката графология е създадена именно с идята за по-дълбоко вникване в личността посредством анализиране на почерка.  Чрез нея, с помощта на сложни методики, се изчисляват някои тенденции в поведението, лични пристрастия и дори евентуалната склонност към депресия.
  Особен интерес за учените представляват ръкописите на известните. В дневници, писма, поеми и дори в обикновени бележки експертите намират доказателства или опровержения за твърдения, свързани с гениите, оставили следа в човешката история.

  haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 25.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
  25 ное 2020
  Последни новини