От х:

Днес в x:

-1 °C

Бъдещите телефони ще се самоохлаждат чрез потене

Учените са една крачка по-близо до създаване на телефон, който се поти, когато загрее твърде много.

Много бозайници, включително хората, се изпотяват с охлаждане.

Метално покритие, едва три пъти по-дебело от човешки косъм, поддържа работната температура на електронните устройства, като отделя вода.

Водата се превръща в газ и се изпарява, а това отнема излишната топлина от устройството.

Учени от Китай, разработили иновативния метод, твърдят че в момента той е твърде скъп за широка употреба.

В бъдеще той би могъл да се изплозва при всякакви технологии, включително преносими електронни устройства, като таблети и телефони, с цел избягване на прегряване.

Без ефективна охлаждаща система телефоните просто биха прегрели и изгорили ръцете ни, ако ги използваме дълго време.

Настоящите методи за охлаждане на електронните устройства включват вентилатори и материали като восъци и мастни киселини, топящи се при увеличаване на топлината, с което изсмукват излишната топлинна енергия.

Но този процес е сравнително неефективен, а преходът на водата от течност в газ може да разсее 10 пъти повече енергия.

Ето защо учените от новопроведенето изследване използвали метално покритие, способно да се поти.

Наречено MIL-101(Cr) то било приложено към 3 чипа, всеки с различна дебелина – 198, 313 и 516 микрометра, които след това били нагрети.

Непокритият контролен чип достигнал 60°C след 5.2 минути, а на този с най-тънко покритие му трябвали два пъти повече време – той достигнал същата температура след цели 11.7 минути.

Чипът с най-дебело покритие се загрял до 60 °C след 19.35 минути.

В допълнение към ефективното охлаждане MIL-101(Cr) може бързо да се възстанови като абсорбира влага отново, веднъж след като източникът на топлина бъде отстранен.

Методът е подходящ за устройства, които не работят непрекъснато, като телефони.

Източник: dailymail.co.uk

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини