От х:

Днес в x:

0 °C

Учени откриха връзка между замърсяването с ултрафини частици и инфарктите

Изображение 1 от 2

  Вече научихме много за замърсяването с фини прахови частици и вредите за здравето, която са свързани с тях. Но сега се появи нов участник в в списъка с опасни съставки на замърсения въздух - ултрафините частици.

  Учен от Йейл открива, че дори няколко часово излагане на ултрафини частици в околната среда, може да предизвика нефатален сърдечен удар.

  Инфарктът на миокарда (MI) е основна форма на сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб. Ултрафините частици (UFP) са с размер 0.1 микрометър (100 нанометра) или по-малки (фините прахови частици са 10-2.5 микрометра). В градските райони основен източник на ултрафини частици са автомобилните емисии.

  Проучването, публикувано в Environmental Health Perspectives е първото епидемиологично изследване на ефектите на експозицията на UFP и сърдечните пристъпи, вкоето са изучени броя на частиците и дължината на частиците и концентрацията им на повърхността в часови интервали.

  "Това проучване потвърждава нещо, за което отдавна се подозира - малките частици на замърсяването на въздуха могат да играят роля при сериозни сърдечни заболявания. Това е особено вярно в първите часове на излагане", казва Кай Чен, доктор на Йейл School of Public Health и първият автор на изследването. "Повишените нива на UFP са сериозен проблем за общественото здраве."

  UFP представляват риск за здравето поради малкия им размер, голямата повърхност на единица маса и способността им да проникнат в клетките и да влязат в кръвоносната система.

  "Ние бяхме първите, които демонстрираха ефектите на UFP върху здравето на астматиците в епидемиологично проучване през 90-те години на миналия век", казва Анет Петерс, директор на Института по епидемиология в Хелмхолц център, Мюнхен и съавтор на изследването. "Оттогава са публикувани приблизително 200 допълнителни проучвания. Въпреки това епидемиологичните доказателства остават непоследователни и недостатъчни, за да се установи причинно-следствената връзка".

  С колегите си от Хелмхолц Център Мюнхен, Университетската болница в Аугсбург и Болницата в Нордлинген, Чън проучва данни от регистъра на всички случаи с нефатални случаи на инфаркт на миокарда в Аугсбург, Германия.

  Проучването разглежда повече от 5 898 пациенти с нефатален инфаркт между 2005 и 2015 г. Индивидуалните сърдечни пристъпи са сравнени с данни за замърсяване на въздуха с ултрафини частици по време на сърдечния удар и са коригирани за редица допълнителни фактори, като ден на седмицата, дългосрочната тенденция във времето и социално-икономически статус.

  В бъдещи изследвания учените ще търсят представителните показатели за тези ултрафини частици, и техните допустими стойности, както и рисковите групи хора, които са застрашени при превишаването им.

  Kai Chen et al. Hourly Exposure to Ultrafine Particle Metrics and the Onset of Myocardial Infarction in Augsburg, Germany, Environmental Health Perspectives (2020). DOI: 10.1289/EHP5478

  __________________

  Основната експозиция на UFPs е чрез вдишване. Обратно на вдишаните PM10 и PM2.5, ултра фините частици се отлагат в белите дробове, където имат проникват в тъканите и остават в тях, или се абсорбират директно в кръвния поток. От това следва, че ултра фините частици не се отстраняват лесно от тялото и може да имат незабавен ефект.

  Излагането на UFP, дори ако компонентите не са много токсични, може да причини оксидативен стрес, освобождаване на възпалителния медиатор и може да предизвика сърдечно заболяване, белодробни заболявания и други системни ефекти.

  Наблюдава се здрава връзка между нивата на фини прахови частици и рак на белия дроб и сърдечно-белодробната болест. Точният механизъм, чрез който експозицията на UFP влияе на здравето, остава да бъде изяснен, но се смята, че има ефектите върху кръвното налягане. Според предишно изследване, UFP са свързани с повишаване на кръвното налягане при ученици.

  На снимката: (A) Гама изображение след вдишване на Tc-99m радиомаркирани ултра фини въглеродни частици. (B) Гама изображение след вдишване на разтворим Tc-99m пертехнетат. (C) Снимка с гама камера след вдишване на Tc-99m радиомаркирани неразтворени ултра фини въглеродни частици. Източник: Public domain

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
  18 фев 2020
  Последни новини