От х:

Днес в x:

27 °C

Учени откриха връзка между замърсяването с ултрафини частици и инфарктите

Изображение 1 от 2

  Вече научихме много за замърсяването с фини прахови частици и вредите за здравето, която са свързани с тях. Но сега се появи нов участник в в списъка с опасни съставки на замърсения въздух - ултрафините частици.

  Учен от Йейл открива, че дори няколко часово излагане на ултрафини частици в околната среда, може да предизвика нефатален сърдечен удар.

  Инфарктът на миокарда (MI) е основна форма на сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб. Ултрафините частици (UFP) са с размер 0.1 микрометър (100 нанометра) или по-малки (фините прахови частици са 10-2.5 микрометра). В градските райони основен източник на ултрафини частици са автомобилните емисии.

  Проучването, публикувано в Environmental Health Perspectives е първото епидемиологично изследване на ефектите на експозицията на UFP и сърдечните пристъпи, вкоето са изучени броя на частиците и дължината на частиците и концентрацията им на повърхността в часови интервали.

  "Това проучване потвърждава нещо, за което отдавна се подозира - малките частици на замърсяването на въздуха могат да играят роля при сериозни сърдечни заболявания. Това е особено вярно в първите часове на излагане", казва Кай Чен, доктор на Йейл School of Public Health и първият автор на изследването. "Повишените нива на UFP са сериозен проблем за общественото здраве."

  UFP представляват риск за здравето поради малкия им размер, голямата повърхност на единица маса и способността им да проникнат в клетките и да влязат в кръвоносната система.

  "Ние бяхме първите, които демонстрираха ефектите на UFP върху здравето на астматиците в епидемиологично проучване през 90-те години на миналия век", казва Анет Петерс, директор на Института по епидемиология в Хелмхолц център, Мюнхен и съавтор на изследването. "Оттогава са публикувани приблизително 200 допълнителни проучвания. Въпреки това епидемиологичните доказателства остават непоследователни и недостатъчни, за да се установи причинно-следствената връзка".

  С колегите си от Хелмхолц Център Мюнхен, Университетската болница в Аугсбург и Болницата в Нордлинген, Чън проучва данни от регистъра на всички случаи с нефатални случаи на инфаркт на миокарда в Аугсбург, Германия.

  Проучването разглежда повече от 5 898 пациенти с нефатален инфаркт между 2005 и 2015 г. Индивидуалните сърдечни пристъпи са сравнени с данни за замърсяване на въздуха с ултрафини частици по време на сърдечния удар и са коригирани за редица допълнителни фактори, като ден на седмицата, дългосрочната тенденция във времето и социално-икономически статус.

  В бъдещи изследвания учените ще търсят представителните показатели за тези ултрафини частици, и техните допустими стойности, както и рисковите групи хора, които са застрашени при превишаването им.

  Kai Chen et al. Hourly Exposure to Ultrafine Particle Metrics and the Onset of Myocardial Infarction in Augsburg, Germany, Environmental Health Perspectives (2020). DOI: 10.1289/EHP5478

  __________________

  Основната експозиция на UFPs е чрез вдишване. Обратно на вдишаните PM10 и PM2.5, ултра фините частици се отлагат в белите дробове, където имат проникват в тъканите и остават в тях, или се абсорбират директно в кръвния поток. От това следва, че ултра фините частици не се отстраняват лесно от тялото и може да имат незабавен ефект.

  Излагането на UFP, дори ако компонентите не са много токсични, може да причини оксидативен стрес, освобождаване на възпалителния медиатор и може да предизвика сърдечно заболяване, белодробни заболявания и други системни ефекти.

  Наблюдава се здрава връзка между нивата на фини прахови частици и рак на белия дроб и сърдечно-белодробната болест. Точният механизъм, чрез който експозицията на UFP влияе на здравето, остава да бъде изяснен, но се смята, че има ефектите върху кръвното налягане. Според предишно изследване, UFP са свързани с повишаване на кръвното налягане при ученици.

  На снимката: (A) Гама изображение след вдишване на Tc-99m радиомаркирани ултра фини въглеродни частици. (B) Гама изображение след вдишване на разтворим Tc-99m пертехнетат. (C) Снимка с гама камера след вдишване на Tc-99m радиомаркирани неразтворени ултра фини въглеродни частици. Източник: Public domain

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
  28 сеп 2020
  Последни новини