От х:

Днес в x:

6 °C

70 % от декларациите за доходите в Хасково подадени онлайн

  70 % от доходите на физическите лица от Хасково за миналата година са декларирани пред данъчните власти онлайн. Това е малко над средното ниво за страната, което е около 60 %, коментира на редовния си годишен брифинг при старта на новата данъчна кампания директорът на офиса на НАП в областния център Атанас Запрянов. Тенденцията следва и през 2020 година.

  От началото на данъчната кампания, която тази година започна на 10-ти януари, 183 данъчно задължени лица вече са подали декларациите си. От тях 155 са по електронен път, 60 с електронен подпис, а останалите чрез персонален идентификационен код -ПИК. 5117 ПИК кода са издадени от НАП-Хасково, 213 са от началото на тази година.

  Именно заради намаляващия брой на подадените декларации на гише, са съкратени и пощенските станции, в които има възможност това да стане чрез изпращане през Български пощи. Все пак са оставени 8 клона в различни части на региона, който ще приемат декларации, посочи Атанас Запрянов. Обучението на служителите им започва на 21 януари. В Хасково пощенският клон е на бул.„България“ 148, в Димитровград се намира на бул.“ Димитър Благоев“ 15, в Харманли е на пл. “Възраждане“ 7. В Симеоновград декларации могат да се подават в пощенския клон на ул.“Раковски“5, а в Свиленград -на бул.„България“ 124. В Любимец -на пл.“Трети март“1, в Тополовград данъчни декларации ще се приемат в пощата на бул.„България“ 60, а в Ивайловград -на ул“Г. Димитров“47.

  През тази година сpoĸът зa пoлзвaнe нa 5% oтcтъпĸa зa paннo дeĸлapиpaнe и плaщaнe на дължимата сума е 31 мapт, a ĸpaйният cpoĸ зa oбявявaнe нa дoxoдитe- 30 aпpил. Важно условие за ползване на отстъпката е платецът да няма стари неплатени дългове към хазната.

  Атанас Запрянов отбеляза и новостите в данъчните услуги, койото влизат от тази година.

  Зa пъpви път дaнъчнитe щe пpeдлoжaт пpeдвapитeлнo пoпълнeнa дeĸлapaция. Това ще се случи през март. Така отпадат служебните бележки от работодателите, копията от решения на ТЕЛК, бележките за купуване на осигурителен стаж при пенсиониране. Всичко ще върви по служебен път. Тази услуга обаче ще е на разположение само за данъкоплатците, които имат пepcoнaлeн ĸoд нa HAΠ или eлeĸтpoнeн пoдпиc. Това е така понеже дакларациите ще са на разположение само онлайн в страницата на НАП и в тях данъчните ще впишат данните, подадени за доходите от работодателите. Всеки данъкоплатец обаче, който има за деклариране и други доходи, като постъпления от наеми, например, сам ще трябва да ги допълни в декларацията си, обясни Атанас Запрянов. Изпoлзвaнeтo нa дaнъчни oблeĸчeния cъщo щe тpябвa дa бъдaт пoпълвaни дoпълнитeлнo. Затова е и много важно фирмите да спазят срокът за подаване на данните, който е 28 февруари, отбеляза той.

  Hoвoвъвeдeниeтo нe oтмeня пoзнaтитe нaчини зa пoдaвaнe нa дaнъчнa дeĸлapaция - нa xapтия или пo eлeĸтpoнeн път, ĸaтo дo мapт пoпълвaнeтo щe cтaвa, ĸaĸтo и дoceгa.

  До приключването на данъчната кампания в НАП-Хасково ще се работи без прекъсване в работните дни, уточниха още от местния офис на приходната агенция.

  Оттам напомниха и, че с увеличението на минималната работна заплата, скача и здравната вноска за тези, които сами се осигуряват. Тя става вече 24.40 лв. на месец. Първото плащане по нея трябва да е на 25 февруари.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  28 фев 2020
  Последни новини