От х:

Днес в x:

Напусна ни акад. Благовест Сендов

Напусна ни един от българските учени със световна величина-акад. Благовест Сендов. За кончината му съобщиха от Министерството на образованието и науката.

От министерството изказаха съболезнования към неговото семейство.
„Академик Сендов е един от първите визионери за качествени промени в българското образование – както в методите на обучение, така и в заниманията с математика и програмиране от ранна възраст, въвеждането на интердисциплинарно обучение. Почти половин век по-късно времето неоспоримо доказва неговите идеи“, се казва в обръщението в памет на математика от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Академик Сендов бе ректор на Софийския университет (1973-1979) и Председател на Българската академия на науките (1988-1991), член на Съюза на учените, Съюза на математиците в България (СМБ), на Американското математическо дружество (AMS) и на Британското компютърно дружество, член (1986-1990) на Изпълнителното бюро и Генералния комитет на Международния съвет на научните съюзи (ICSU), Председател и почетен председател на Международната асоциация на университетите (от 1985). Той намира време и сили и за обществената си дейност като народен представител и председател на Народното събрание, по-късно и посланик на страната ни в Япония.
Поклон пред паметта на човека, учения, преподавателя и вдъхновителя на няколко поколения академик Благовест Сендов!

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини