От х:

Днес в x:

Откриха 25 контейнера италиански боклук да отлежава на пристанище Варна-запад

Досъдебно производство по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс ръководи Районната прокуратура във Варна по повод пристигнали на пристанище Варна-запад 25 контейнера. Товарът е пристигнал с кораб на 9 октомври 2019 г.. Определен му е бил режим временно складиране до 90 дни. Този текст в закона ангажира  наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница.

Изпращач на контейнерите, които съдържат отпадъци, е италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище Авелино, Италия. Стоката е натоварена на  пристанище Салерно.

Получател на товара е българската фирма „Блацион“ ООД от София. Според Търговски регистър предмет на дейност на дружеството е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Ще се извърши проверка дали фирмата има лиценз за преработка на отпадъци и дали отпадъкът в контейнерите съответства на дадената лицензия, ако има. Управител на фирмата е Блаже Игнатовски, а съдружници  са двама италиански граждани и „Юпитер секюрити“ ЕООД със седалище София.

Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна-запад. След изтичане на срока за временно съхранение до 90 дни е следвало да получат  направление от получателя къде да бъдат доставени. По документи стоката в тях е декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

При отварянето на два от италианските контейнери вчера и днес в присъствието на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Митница, ДАНС, ОД на МВР и РИОСВ се оказва, че съдържат освен декларираното - и текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Установено е също, че не са във вид, какъвто се изисква по закон за транспортиране на отпадъци – вакуумирани бали.

Действията по разследването продължават.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини