От х:

Днес в x:

16 °C

Това дърво е на практика безсмъртно. Или поне не старее

С течение на времето дървото Ginkgo biloba - добре познатотото гинко, не се променя. В продължение на десетки милиони години и многобройни масови изчезвания, това "ботаническо чудо" остава неизменно, непроменено "живо изкопаемо", докато светът остарява около него.

Дървото гинко е практически безсмъртно и това не е преувеличение. Както се оказва, отделните дървета живеят над 1000 години, а според някои изчисления дори 3000, а сега най-подробното проучване до момента предполага, че техният живот е теоретично неограничен. Защото не остаряват.

Стареенето и смъртта са естествена част от живота в този свят, но някои растения като гинко показват малко признаци на остаряване.

Въпреки че с течение на годините тези дървета правят по-тънки годишни пръстени, изследователите са открили твърде малка разлика в способността им да фотосинтезират, да правят семена, да пускат листа или да устояват на болести в сравнение с по-младите дървета.

Всъщност, изследвайки тъканни проби от девет дървета гинко на възраст до над 600 години, екипът изобщо не успял да намери доказателства за стареене или влошаване.

"При хората, с напредване на възрастта, имунната ни система започва да не е толкова добра", каза биологът Ричард Диксън от Университета в Северен Тексас пред "Ню Йорк Таймс" и добави, че "имунната система в тези дървета, въпреки че те са" на 1000 години, изглежда като на 20-годишно дърво."

В новото изследване учените анализирали съдовия камбий на дървото - тънък слой тъкан в ствола, който произвежда нова кора и дървесина. Този регион съдържа клетки, които са подобни на стволовите клетки при животните, макар и далеч по-малко проучени на молекулно ниво.

За да разберат как камбриумът се променя с възрастта, изследователите изследвали камериумната активност на всеки индивид, нивата на хормоните и гените, свързани с резистентността, както и транскрипционните фактори, свързани с клетъчната смърт.

През всички дървесни възрасти те не откриха значителна разлика в генната активност или устойчивостта на болести. Всъщност единственото, което наистина се променяло, била ширината на пръстените на дървото, която изглежда рязко намалява през първите 100 - 200 години и продължава с по-бавен спад през следващите няколкостотин години.

Но това не означава, че цялостния растеж се забавя. Интересно е, че вторичният растеж на дърветата не показва спад от 10 до 600-годишните гинко.

"Изглежда, че съдовият камбий в G. biloba може да запази способността за непрекъснат растеж в продължение на стотици години или дори хилядолетия“, пишат авторите. Според тях именно това позволява на дървото да "избегне стареенето на цялото растение“.

Това не означава, че дръвчетата гинко никога няма да умрат, а само че те вероятно няма да умрат от старост.  Гинко обикновено загиват от други външни фактори - вятър, пожар, мълния, болест или изсичане, което между другото е довело вида до ръба на изчезване в съвременността.

"Стареенето не е проблем за този вид", каза физиологът по растенията Серги Муне-Бош, който не е участвал в изследването, каза пред Science. "Най-важният проблем, с който трябва да се справя, е стресът."

Какво се случва с дървото гинко след 600 години живот обаче, все още не се знае. Съществува вероятност този древен дървесен вид да започне да показва признаци на молекулярно стареене в напредналата си възраст. Ще са необходими допълнителни изследвания, за да научим какво се случва с това специално дърво в течение на неговия дълъг, дълъг живот.

Проучването е публикувано в PNAS.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини