От х:

Днес в x:

В Перник отново дишат серен диоксид

За втори пореден ден нивата на серния диоксид във въздуха на Перник са завишени, съобщи бТВ. Около полунощ превишението е било двойно или 700 микрограма на кубичен метър.

Вчера регионалната екоинспекция обяви, че в центъра на града са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид. Превишенията са регистрирани от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност - 999.13 мкг/куб.м, е била в 07.00 ч. Към обед концентрацията на серния диоксид значително се понижи.

Чувствителните групи от населението са децата, възрастните и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания, предупреди вчера екоинспекцията в Перник. "При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа", обявиха оттам. 

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работата на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД, посочват от инспекцията. На ТЕЦ-а са дадени предписания за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

По-късно специалисти обявиха по Нова тв, че въздухът в Перник днес е по-чист от вчера заради лекия ветрец над града.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини