От х:

Днес в x:

31 °C

Топлата зима обърка радарите на птиците

  Топлото време тази зима е променило традиционния модел на миграция при някои видове птици. Това е едно от заключенията, които правят екипите от орнитолози и еколози, участвали в Среднозимното преброяване тази година у нас.

  В преброяването в Тракийската низина се включиха и специалисти от Българското дружество за защита на птиците от Хасково и от Регионалната инспекция по опазването на околната среда и водите.

  В района на Хасково са наблюдавани язовирите Тракиец и Ивайловград,  и поречието на р. Марица. Като цяло и през това преброяване са регистрирани по-малко нощувки на птици в сравнение с други години. Обяснението за това е нехарктерните високи температури през тази зима. Орнитолозите посочват тенденцията па намаляване на пернатите обитатели на влажните зони в Хасковски регион за втора поредна година.

  Орнитологът Стойчо Стойчев, който е също от преброителите, разказа, че по река Марица край Димитровград тази зима е наблюдавана нощувка на голям корморан. Наблюдателите на яз. Доситеево край едноименното харманлийско село пък, са докладвали за нощувка на птици, които зимуват традиционно в Северна Европа. Регистриран е поен лебед-нехарактерен зимуващ вид тук.

  Над 100 къдроглави пеликани са регистрирани от екипа, в който е и Стойчо Стойчев край топлия язовир Розов кладенец в района на ТЕЦ“Марица Изток“ . Стойчо Стойчев смята като положителна тенденция промяната в манталитета на българина при опазването на пернатите видове. Според него, именно на това се дължи и по-големия брой на регистрираните пеликани. Те не са толкова преследвани от хората, както преди. Преди време са убивани основно, за да не изяждат рибата по язовирите, казва орнитологът. И въпреки положителната тенденция, която с колегите си отчита, все пак и през този сезон има засечени нарушения. Става въпрос за района на Сливен, където еколозите са попаднали на гюме с живи гъски. Целта е да се привлекат дивите гъски, след което бракониерите да имат по-лесна слука. „Това е недопустим начин на ловуване, извън закона е и за него има наказание при установяването на нарушителите“, припомни Стойчо Стойчев.

  С неговия екип са регистрирали и рекорден брой белооки потапници-около около 40 в района на яз. Розов кладенец.

  За първи път къдроглави пеликани са наблюдавани по време на среднозимно преброяване и в язовир Кърджали, където са регистрирани от екипи на Фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците.

  Общо 41 екипа доброволци са участвали в 44-то Среднозимното преброяване в страната, информираха от Българското дружество за защита на птиците. В екипите са се включили и представители на Регионалните инспекции по околна среда и водите, ловни сдружения и от други неправителствени организации. Обходени са над 200 влажни зони в страната.

  Най-много зимуващи водолюбиви птици у нас са регистрирани по Черноморско крайбрежие и река Дунав.

  Към момента са обработени около 80 на сто от данните, а те показват, че общата численост на установените видове птици е 247 908 индивида, като през миналогодишното преброяване техният брой е бил 361 933 индивида.

  Трите най-многочислени вида птици във водоемите в страната са зеленоглавата патица, обикновената лиска и световно застрашената кафявоглава потапница. От този вид са регистрирани 19 180 птици.

  Екипите са успели да наблюдават и преброят едва 3300 големи белочели и 322 от световно застрашените червеногуши гъски, като за сравнение през миналата година техният брой е бил 120 000 големи белочели и 3500 червеногуши гъски.

  От световно застрашените водолюбиви видове пернати регистрирани още 18 ушати гмуреца, 4 кадифени и 427 тръноопашати потапници.

  Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и кафявоглавата потапница продължават да намаляват, затова и тези видове под реален риск от изчезване, коментират о БДЗП.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пр
   Пребройте и Раята
   1 -3
   01:52, 16 яну 2020
   Даже Рязаните чифтета измряха
  • 2
   ,уе
   0 -3
   08:34, 16 яну 2020
   Усвояване на едни големи пари за нищо.За какво им е броят на мигриращи постоянно птици които не остават в България само преминават.Скубят по всячески измъчената ни родина.Който го интересува да си праща и брои.

  Хороскоп за 07.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
  07 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
  07 юли 2020
  Последни новини