От х:

Днес в x:

5 °C

Топлата зима обърка радарите на птиците

  Топлото време тази зима е променило традиционния модел на миграция при някои видове птици. Това е едно от заключенията, които правят екипите от орнитолози и еколози, участвали в Среднозимното преброяване тази година у нас.

  В преброяването в Тракийската низина се включиха и специалисти от Българското дружество за защита на птиците от Хасково и от Регионалната инспекция по опазването на околната среда и водите.

  В района на Хасково са наблюдавани язовирите Тракиец и Ивайловград,  и поречието на р. Марица. Като цяло и през това преброяване са регистрирани по-малко нощувки на птици в сравнение с други години. Обяснението за това е нехарктерните високи температури през тази зима. Орнитолозите посочват тенденцията па намаляване на пернатите обитатели на влажните зони в Хасковски регион за втора поредна година.

  Орнитологът Стойчо Стойчев, който е също от преброителите, разказа, че по река Марица край Димитровград тази зима е наблюдавана нощувка на голям корморан. Наблюдателите на яз. Доситеево край едноименното харманлийско село пък, са докладвали за нощувка на птици, които зимуват традиционно в Северна Европа. Регистриран е поен лебед-нехарактерен зимуващ вид тук.

  Над 100 къдроглави пеликани са регистрирани от екипа, в който е и Стойчо Стойчев край топлия язовир Розов кладенец в района на ТЕЦ“Марица Изток“ . Стойчо Стойчев смята като положителна тенденция промяната в манталитета на българина при опазването на пернатите видове. Според него, именно на това се дължи и по-големия брой на регистрираните пеликани. Те не са толкова преследвани от хората, както преди. Преди време са убивани основно, за да не изяждат рибата по язовирите, казва орнитологът. И въпреки положителната тенденция, която с колегите си отчита, все пак и през този сезон има засечени нарушения. Става въпрос за района на Сливен, където еколозите са попаднали на гюме с живи гъски. Целта е да се привлекат дивите гъски, след което бракониерите да имат по-лесна слука. „Това е недопустим начин на ловуване, извън закона е и за него има наказание при установяването на нарушителите“, припомни Стойчо Стойчев.

  С неговия екип са регистрирали и рекорден брой белооки потапници-около около 40 в района на яз. Розов кладенец.

  За първи път къдроглави пеликани са наблюдавани по време на среднозимно преброяване и в язовир Кърджали, където са регистрирани от екипи на Фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците.

  Общо 41 екипа доброволци са участвали в 44-то Среднозимното преброяване в страната, информираха от Българското дружество за защита на птиците. В екипите са се включили и представители на Регионалните инспекции по околна среда и водите, ловни сдружения и от други неправителствени организации. Обходени са над 200 влажни зони в страната.

  Най-много зимуващи водолюбиви птици у нас са регистрирани по Черноморско крайбрежие и река Дунав.

  Към момента са обработени около 80 на сто от данните, а те показват, че общата численост на установените видове птици е 247 908 индивида, като през миналогодишното преброяване техният брой е бил 361 933 индивида.

  Трите най-многочислени вида птици във водоемите в страната са зеленоглавата патица, обикновената лиска и световно застрашената кафявоглава потапница. От този вид са регистрирани 19 180 птици.

  Екипите са успели да наблюдават и преброят едва 3300 големи белочели и 322 от световно застрашените червеногуши гъски, като за сравнение през миналата година техният брой е бил 120 000 големи белочели и 3500 червеногуши гъски.

  От световно застрашените водолюбиви видове пернати регистрирани още 18 ушати гмуреца, 4 кадифени и 427 тръноопашати потапници.

  Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и кафявоглавата потапница продължават да намаляват, затова и тези видове под реален риск от изчезване, коментират о БДЗП.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пр
   Пребройте и Раята
   1 -3
   01:52, 16 яну 2020
   Даже Рязаните чифтета измряха
  • 2
   ,уе
   0 -3
   08:34, 16 яну 2020
   Усвояване на едни големи пари за нищо.За какво им е броят на мигриращи постоянно птици които не остават в България само преминават.Скубят по всячески измъчената ни родина.Който го интересува да си праща и брои.

  Хороскоп за 29.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  29 яну 2020
  Последни новини