От х:

Днес в x:

20 °C

Топлата зима обърка радарите на птиците

  Топлото време тази зима е променило традиционния модел на миграция при някои видове птици. Това е едно от заключенията, които правят екипите от орнитолози и еколози, участвали в Среднозимното преброяване тази година у нас.

  В преброяването в Тракийската низина се включиха и специалисти от Българското дружество за защита на птиците от Хасково и от Регионалната инспекция по опазването на околната среда и водите.

  В района на Хасково са наблюдавани язовирите Тракиец и Ивайловград,  и поречието на р. Марица. Като цяло и през това преброяване са регистрирани по-малко нощувки на птици в сравнение с други години. Обяснението за това е нехарктерните високи температури през тази зима. Орнитолозите посочват тенденцията па намаляване на пернатите обитатели на влажните зони в Хасковски регион за втора поредна година.

  Орнитологът Стойчо Стойчев, който е също от преброителите, разказа, че по река Марица край Димитровград тази зима е наблюдавана нощувка на голям корморан. Наблюдателите на яз. Доситеево край едноименното харманлийско село пък, са докладвали за нощувка на птици, които зимуват традиционно в Северна Европа. Регистриран е поен лебед-нехарактерен зимуващ вид тук.

  Над 100 къдроглави пеликани са регистрирани от екипа, в който е и Стойчо Стойчев край топлия язовир Розов кладенец в района на ТЕЦ“Марица Изток“ . Стойчо Стойчев смята като положителна тенденция промяната в манталитета на българина при опазването на пернатите видове. Според него, именно на това се дължи и по-големия брой на регистрираните пеликани. Те не са толкова преследвани от хората, както преди. Преди време са убивани основно, за да не изяждат рибата по язовирите, казва орнитологът. И въпреки положителната тенденция, която с колегите си отчита, все пак и през този сезон има засечени нарушения. Става въпрос за района на Сливен, където еколозите са попаднали на гюме с живи гъски. Целта е да се привлекат дивите гъски, след което бракониерите да имат по-лесна слука. „Това е недопустим начин на ловуване, извън закона е и за него има наказание при установяването на нарушителите“, припомни Стойчо Стойчев.

  С неговия екип са регистрирали и рекорден брой белооки потапници-около около 40 в района на яз. Розов кладенец.

  За първи път къдроглави пеликани са наблюдавани по време на среднозимно преброяване и в язовир Кърджали, където са регистрирани от екипи на Фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците.

  Общо 41 екипа доброволци са участвали в 44-то Среднозимното преброяване в страната, информираха от Българското дружество за защита на птиците. В екипите са се включили и представители на Регионалните инспекции по околна среда и водите, ловни сдружения и от други неправителствени организации. Обходени са над 200 влажни зони в страната.

  Най-много зимуващи водолюбиви птици у нас са регистрирани по Черноморско крайбрежие и река Дунав.

  Към момента са обработени около 80 на сто от данните, а те показват, че общата численост на установените видове птици е 247 908 индивида, като през миналогодишното преброяване техният брой е бил 361 933 индивида.

  Трите най-многочислени вида птици във водоемите в страната са зеленоглавата патица, обикновената лиска и световно застрашената кафявоглава потапница. От този вид са регистрирани 19 180 птици.

  Екипите са успели да наблюдават и преброят едва 3300 големи белочели и 322 от световно застрашените червеногуши гъски, като за сравнение през миналата година техният брой е бил 120 000 големи белочели и 3500 червеногуши гъски.

  От световно застрашените водолюбиви видове пернати регистрирани още 18 ушати гмуреца, 4 кадифени и 427 тръноопашати потапници.

  Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и кафявоглавата потапница продължават да намаляват, затова и тези видове под реален риск от изчезване, коментират о БДЗП.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пр
   Пребройте и Раята
   1 -3
   01:52, 16 яну 2020
   Даже Рязаните чифтета измряха
  • 2
   ,уе
   0 -3
   08:34, 16 яну 2020
   Усвояване на едни големи пари за нищо.За какво им е броят на мигриращи постоянно птици които не остават в България само преминават.Скубят по всячески измъчената ни родина.Който го интересува да си праща и брои.

  Хороскоп за 30.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  30 мар 2020
  Последни новини