От х:

Днес в x:

28 °C

Топлата зима обърка радарите на птиците

  Топлото време тази зима е променило традиционния модел на миграция при някои видове птици. Това е едно от заключенията, които правят екипите от орнитолози и еколози, участвали в Среднозимното преброяване тази година у нас.

  В преброяването в Тракийската низина се включиха и специалисти от Българското дружество за защита на птиците от Хасково и от Регионалната инспекция по опазването на околната среда и водите.

  В района на Хасково са наблюдавани язовирите Тракиец и Ивайловград,  и поречието на р. Марица. Като цяло и през това преброяване са регистрирани по-малко нощувки на птици в сравнение с други години. Обяснението за това е нехарктерните високи температури през тази зима. Орнитолозите посочват тенденцията па намаляване на пернатите обитатели на влажните зони в Хасковски регион за втора поредна година.

  Орнитологът Стойчо Стойчев, който е също от преброителите, разказа, че по река Марица край Димитровград тази зима е наблюдавана нощувка на голям корморан. Наблюдателите на яз. Доситеево край едноименното харманлийско село пък, са докладвали за нощувка на птици, които зимуват традиционно в Северна Европа. Регистриран е поен лебед-нехарактерен зимуващ вид тук.

  Над 100 къдроглави пеликани са регистрирани от екипа, в който е и Стойчо Стойчев край топлия язовир Розов кладенец в района на ТЕЦ“Марица Изток“ . Стойчо Стойчев смята като положителна тенденция промяната в манталитета на българина при опазването на пернатите видове. Според него, именно на това се дължи и по-големия брой на регистрираните пеликани. Те не са толкова преследвани от хората, както преди. Преди време са убивани основно, за да не изяждат рибата по язовирите, казва орнитологът. И въпреки положителната тенденция, която с колегите си отчита, все пак и през този сезон има засечени нарушения. Става въпрос за района на Сливен, където еколозите са попаднали на гюме с живи гъски. Целта е да се привлекат дивите гъски, след което бракониерите да имат по-лесна слука. „Това е недопустим начин на ловуване, извън закона е и за него има наказание при установяването на нарушителите“, припомни Стойчо Стойчев.

  С неговия екип са регистрирали и рекорден брой белооки потапници-около около 40 в района на яз. Розов кладенец.

  За първи път къдроглави пеликани са наблюдавани по време на среднозимно преброяване и в язовир Кърджали, където са регистрирани от екипи на Фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците.

  Общо 41 екипа доброволци са участвали в 44-то Среднозимното преброяване в страната, информираха от Българското дружество за защита на птиците. В екипите са се включили и представители на Регионалните инспекции по околна среда и водите, ловни сдружения и от други неправителствени организации. Обходени са над 200 влажни зони в страната.

  Най-много зимуващи водолюбиви птици у нас са регистрирани по Черноморско крайбрежие и река Дунав.

  Към момента са обработени около 80 на сто от данните, а те показват, че общата численост на установените видове птици е 247 908 индивида, като през миналогодишното преброяване техният брой е бил 361 933 индивида.

  Трите най-многочислени вида птици във водоемите в страната са зеленоглавата патица, обикновената лиска и световно застрашената кафявоглава потапница. От този вид са регистрирани 19 180 птици.

  Екипите са успели да наблюдават и преброят едва 3300 големи белочели и 322 от световно застрашените червеногуши гъски, като за сравнение през миналата година техният брой е бил 120 000 големи белочели и 3500 червеногуши гъски.

  От световно застрашените водолюбиви видове пернати регистрирани още 18 ушати гмуреца, 4 кадифени и 427 тръноопашати потапници.

  Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и кафявоглавата потапница продължават да намаляват, затова и тези видове под реален риск от изчезване, коментират о БДЗП.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пр
   Пребройте и Раята
   1 -3
   01:52, 16 яну 2020
   Даже Рязаните чифтета измряха
  • 2
   ,уе
   0 -3
   08:34, 16 яну 2020
   Усвояване на едни големи пари за нищо.За какво им е броят на мигриращи постоянно птици които не остават в България само преминават.Скубят по всячески измъчената ни родина.Който го интересува да си праща и брои.

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини