От х:

Днес в x:

1 °C

Откриха причината за "голямото разделение" в Слънчевата система

Астрономи най-накрая откриха обяснение за голямото разделение в Слънчевата система.

Откритието хвърля светлина върху това как се е зародило космическото ни обкръжение и дори предлага възможни отговори на въпроса как животът на Земята е успял да процъфти.

Едната половина на Слънчевата система е съставена от скалисти планети като Земята и Марс, а другата от светове като Юпитер и Сатурн – двете групи изглеждат фундаментално различни.

Разделението не се забелязва веднага, но се намира в празното пространство, близо до Юпитер. Различията между световете от двата края за значителни.

По-близките до слънцето планети и астероиди съдържат сравнително малки количества органични молекули, а от другата страна почти всичко е изградено от материали, богати на въглерод.

Астрономите винаги са знаели за това разделение. Но въпросите как се е получило и защо материалите от вътрешната и външната част не са се смесили, винаги са озадачавали учените.

Сега те предлагат възможен отговор.

Според тях решението може би се корени в самото начало на Слънчевата система и младото слънце, когато всичко, заобикалящо ни днес, е съществувало под формата на диск около звездата. Разликите между планетите започнали да се появяват още преди да са се формирали, твърдят учени.

Най-вероятното обяснение за тези композиционни различия, е че са се появили от вътрешната структура на този диск от газ и прах.

Подобни дискове са били откривани около други отдалечени звезди. Затова учените предполагат, че ако и ние сме разполагали с такъв, той най-вероятно е създал голямото разделение.

Той е послужил като бариера, която привлякла материалите в различни части на ранната слънчева система, и от които в крайна сметка са се образували планетите.

Но бариерата пропуснала някои материали - в случая със Земята това били материали богати на въглерод, които в крайна сметка формирали живота.

Първоначално учените смятаха, че Юпитер е причина за разделението. Но след като провели компютърни симулации на случилото се в ранната Слънчева система, изследователите открили, че той не е достатъчно голям, за да спре потока от скални материали.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини