От х:

Днес в x:

Откриха причината за "голямото разделение" в Слънчевата система

Астрономи най-накрая откриха обяснение за голямото разделение в Слънчевата система.

Откритието хвърля светлина върху това как се е зародило космическото ни обкръжение и дори предлага възможни отговори на въпроса как животът на Земята е успял да процъфти.

Едната половина на Слънчевата система е съставена от скалисти планети като Земята и Марс, а другата от светове като Юпитер и Сатурн – двете групи изглеждат фундаментално различни.

Разделението не се забелязва веднага, но се намира в празното пространство, близо до Юпитер. Различията между световете от двата края за значителни.

По-близките до слънцето планети и астероиди съдържат сравнително малки количества органични молекули, а от другата страна почти всичко е изградено от материали, богати на въглерод.

Астрономите винаги са знаели за това разделение. Но въпросите как се е получило и защо материалите от вътрешната и външната част не са се смесили, винаги са озадачавали учените.

Сега те предлагат възможен отговор.

Според тях решението може би се корени в самото начало на Слънчевата система и младото слънце, когато всичко, заобикалящо ни днес, е съществувало под формата на диск около звездата. Разликите между планетите започнали да се появяват още преди да са се формирали, твърдят учени.

Най-вероятното обяснение за тези композиционни различия, е че са се появили от вътрешната структура на този диск от газ и прах.

Подобни дискове са били откривани около други отдалечени звезди. Затова учените предполагат, че ако и ние сме разполагали с такъв, той най-вероятно е създал голямото разделение.

Той е послужил като бариера, която привлякла материалите в различни части на ранната слънчева система, и от които в крайна сметка са се образували планетите.

Но бариерата пропуснала някои материали - в случая със Земята това били материали богати на въглерод, които в крайна сметка формирали живота.

Първоначално учените смятаха, че Юпитер е причина за разделението. Но след като провели компютърни симулации на случилото се в ранната Слънчева система, изследователите открили, че той не е достатъчно голям, за да спре потока от скални материали.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини