От х:

Днес в x:

26 °C

Откриха причината за "голямото разделение" в Слънчевата система

Астрономи най-накрая откриха обяснение за голямото разделение в Слънчевата система.

Откритието хвърля светлина върху това как се е зародило космическото ни обкръжение и дори предлага възможни отговори на въпроса как животът на Земята е успял да процъфти.

Едната половина на Слънчевата система е съставена от скалисти планети като Земята и Марс, а другата от светове като Юпитер и Сатурн – двете групи изглеждат фундаментално различни.

Разделението не се забелязва веднага, но се намира в празното пространство, близо до Юпитер. Различията между световете от двата края за значителни.

По-близките до слънцето планети и астероиди съдържат сравнително малки количества органични молекули, а от другата страна почти всичко е изградено от материали, богати на въглерод.

Астрономите винаги са знаели за това разделение. Но въпросите как се е получило и защо материалите от вътрешната и външната част не са се смесили, винаги са озадачавали учените.

Сега те предлагат възможен отговор.

Според тях решението може би се корени в самото начало на Слънчевата система и младото слънце, когато всичко, заобикалящо ни днес, е съществувало под формата на диск около звездата. Разликите между планетите започнали да се появяват още преди да са се формирали, твърдят учени.

Най-вероятното обяснение за тези композиционни различия, е че са се появили от вътрешната структура на този диск от газ и прах.

Подобни дискове са били откривани около други отдалечени звезди. Затова учените предполагат, че ако и ние сме разполагали с такъв, той най-вероятно е създал голямото разделение.

Той е послужил като бариера, която привлякла материалите в различни части на ранната слънчева система, и от които в крайна сметка са се образували планетите.

Но бариерата пропуснала някои материали - в случая със Земята това били материали богати на въглерод, които в крайна сметка формирали живота.

Първоначално учените смятаха, че Юпитер е причина за разделението. Но след като провели компютърни симулации на случилото се в ранната Слънчева система, изследователите открили, че той не е достатъчно голям, за да спре потока от скални материали.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини