От х:

Днес в x:

Повече от 24 000 са разгледали експозициите на Хасковския музей за година

  24 435 посетители за една година. Такава е равносметката на екипа на Регионалния исторически музей в Хасково за интереса към експозициите през 2019 година. Ръстът, който отчитат е сериозен. В сравнение с посещаемостта през 2018 година, през изминалата посетителите са били с близо 2 хил. души повече.

  Музейният център на Тракийско изкуство в Източни Родопи, в който се намира и копието на уникалната Александровска гробница, е привлякъл интереса на 17 150 туристи, което е с 1050 повече от миналата година, посочват от РИМ-Хасково, под чиято шапка е тази забележителност.

  Чужденците, дошли до с. Александрово специално за Музейния център са 930. Англичани, французи, руснаци, германци и поляци са най-многобройните сред чуждите туристи.

  1600 ученици са разгледали копието на тракийската гробница, както и едно от най-старите златни съкровища в Александрово.

  През 2019-а се навършиха 10 години от откриването на Музейния център, построен с финансовата подкрепа на японското правителство, припомнят от Музея в Хасково.
  За четвърта поредна година музеят в бележи ръст по посещаемост. В РИМ има вече с шест експозиции, които показват интересни артефакти и разказват за периода от неолита до края на Втората световна война.

  Времето след 1945 г. също беше припомнено през изминалата годината през временните изложби – „Остров Белене – „Истина и памет” и експозицията, подготвена от главния уредник в отдел „Най-нова история“ д-р Веселина Узунова- “Промяната 10 ноември 1989 г.” Двете изложби, както и гостуващата, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода предизвикаха голям интерес сред хасковци и гостите на града.
  През 2019 г. музеят е разгледан от 7285 посетители или 585 повече от 2018-та. Най-осезателно е увеличението при учениците. А нарастващият интерес се случва и благодарение на разработената от РИМ-Хасково познавателна игра. 400 младежите и деца са се включили в нея през годината. Автори на новите две книжки „Търсене на съкровища в музея“ са Антония Петрова, Мария Ангелова и Милен Вълчев. Книжките, значките и сертификатите са отпечатани с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Играта „Търсене на съкровища в музея“ бе отличена и от Фондация „Америка за България“ с чек за 5000 лева.
  Етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова са пък любимци на най-малките посетители в музея. През декември 500 ученици се включиха в инициативата „Коледа в музея“, организирана заедно с Народния оркестър към община Хасково. На голям интерес се радват и станалите вече традиционни работилници за сурвачки, мартенички и за боядисването на яйца по Великден.

  Музеят вече е и предпочитано място за изнесените уроци на част от гимназистите. Те участ за древното минало на хасковския край в експозиция „Археология“.
  За Нощта на музеите бе представена изложба, посветена на развитието на радиото и телевизията от 30-те години на миналия век до наши дни. Тя бе подготвена от експонати, съхранявани в отделите „Нова история“ и „Най-нова история“. През септември пък бе открита обновената зала „Възраждане“.

  През 2019-та бяха издадени три албума. Фотоалбумът „Градът край реката с тополите“ бе издаден с финансовата подкрепа на община Хасково. Негови автори са д-р Красимира Узунова, д-р Веселина Узунова и Пенко Добрев. Д-р Красимира Узунова е автор на още две книжки – „Футболът в Хасково“ е „Капитан Петко войвода – Закрилникът на Тракия“.
  Все по-голяма популярност набира и въведената през миналата година практика денят за безплатни посещения да бъде през последния уикенд на месеца. В последната събота на декември експозициите бяха разгледани от 130 посетители.

  През тази година първото безплатно посещение в музея ще е на 25 януари.

  Haskovo.net
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 08.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
  08 апр 2020
  Последни новини