От х:

Днес в x:

10 °C

Повече от 24 000 са разгледали експозициите на Хасковския музей за година

  24 435 посетители за една година. Такава е равносметката на екипа на Регионалния исторически музей в Хасково за интереса към експозициите през 2019 година. Ръстът, който отчитат е сериозен. В сравнение с посещаемостта през 2018 година, през изминалата посетителите са били с близо 2 хил. души повече.

  Музейният център на Тракийско изкуство в Източни Родопи, в който се намира и копието на уникалната Александровска гробница, е привлякъл интереса на 17 150 туристи, което е с 1050 повече от миналата година, посочват от РИМ-Хасково, под чиято шапка е тази забележителност.

  Чужденците, дошли до с. Александрово специално за Музейния център са 930. Англичани, французи, руснаци, германци и поляци са най-многобройните сред чуждите туристи.

  1600 ученици са разгледали копието на тракийската гробница, както и едно от най-старите златни съкровища в Александрово.

  През 2019-а се навършиха 10 години от откриването на Музейния център, построен с финансовата подкрепа на японското правителство, припомнят от Музея в Хасково.
  За четвърта поредна година музеят в бележи ръст по посещаемост. В РИМ има вече с шест експозиции, които показват интересни артефакти и разказват за периода от неолита до края на Втората световна война.

  Времето след 1945 г. също беше припомнено през изминалата годината през временните изложби – „Остров Белене – „Истина и памет” и експозицията, подготвена от главния уредник в отдел „Най-нова история“ д-р Веселина Узунова- “Промяната 10 ноември 1989 г.” Двете изложби, както и гостуващата, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода предизвикаха голям интерес сред хасковци и гостите на града.
  През 2019 г. музеят е разгледан от 7285 посетители или 585 повече от 2018-та. Най-осезателно е увеличението при учениците. А нарастващият интерес се случва и благодарение на разработената от РИМ-Хасково познавателна игра. 400 младежите и деца са се включили в нея през годината. Автори на новите две книжки „Търсене на съкровища в музея“ са Антония Петрова, Мария Ангелова и Милен Вълчев. Книжките, значките и сертификатите са отпечатани с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Играта „Търсене на съкровища в музея“ бе отличена и от Фондация „Америка за България“ с чек за 5000 лева.
  Етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова са пък любимци на най-малките посетители в музея. През декември 500 ученици се включиха в инициативата „Коледа в музея“, организирана заедно с Народния оркестър към община Хасково. На голям интерес се радват и станалите вече традиционни работилници за сурвачки, мартенички и за боядисването на яйца по Великден.

  Музеят вече е и предпочитано място за изнесените уроци на част от гимназистите. Те участ за древното минало на хасковския край в експозиция „Археология“.
  За Нощта на музеите бе представена изложба, посветена на развитието на радиото и телевизията от 30-те години на миналия век до наши дни. Тя бе подготвена от експонати, съхранявани в отделите „Нова история“ и „Най-нова история“. През септември пък бе открита обновената зала „Възраждане“.

  През 2019-та бяха издадени три албума. Фотоалбумът „Градът край реката с тополите“ бе издаден с финансовата подкрепа на община Хасково. Негови автори са д-р Красимира Узунова, д-р Веселина Узунова и Пенко Добрев. Д-р Красимира Узунова е автор на още две книжки – „Футболът в Хасково“ е „Капитан Петко войвода – Закрилникът на Тракия“.
  Все по-голяма популярност набира и въведената през миналата година практика денят за безплатни посещения да бъде през последния уикенд на месеца. В последната събота на декември експозициите бяха разгледани от 130 посетители.

  През тази година първото безплатно посещение в музея ще е на 25 януари.

  Haskovo.net
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  22 сеп 2020
  Последни новини