От х:

Днес в x:

"Некомпетентност": какво пишат чуждите медии за кризата в Перник

Неволите на перничани вече вълнуват и чуждестранните медии. Ето какво пишат три немскоезични издания за причините, довели до безпрецедентната криза в града.

"Сутрин се мием с бутилирана вода, а като се прибера от работа, започвам да пера, да мия, да чистя. От 22 часа нататък нямам вода." Това разказва перничанка пред екип на германската обществено-правна медия АРД. Репортажът от Перник проследява развоя на водната криза в града и ни среща с потърпевши жители, които споделят неволите си, породени от безводието. При това не са само частните домакинства - засегнати са и лекарски кабинети, болницата и магазините, детските градини и училищата, домовете за възрастни хора.

"Не вярваме на институциите в България"

Некомпетентност и липса на координация между отговорните звена - това са основните причини за кризата с водата, смятат жителите на Перник. Към тях заместник-кметът на града Стефан Кръстев добавя и още една: недостатъчните инвестиции. Заради състоянието на водопреносната мрежа близо 80% от водата за битови нужди се губи по трасето. А водата, която достига до домовете на хората, изобщо даже не е безопасна. В града има ръст на кожните инфекции и стомашно-чревните проблеми. "Не вярваме на институциите в България", казват пред АРД жители на града.

Безпрецедентната ситуация в Перник отразяват и други немскоезични медии. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" например цитира прогнози, според които до 3-4 седмици водоснабдяването в Перник може да бъде преустановено изцяло. Изданието разказва за ареста на досегашния министър на околната среда Нено Димов и за обвиненията срещу него. Въпреки че редовно е бил информиран за драстично намаляващите нива на водата в язовир "Студена", Димов е разрешил вода от язовира да продължи да се използва за промишлени нужди, пише швейцарското издание и определя Нено Димов като близък до националистите политик, който оспорва климатичните промени.

Нено Димов и "зеленият екстремизъм"

Същия акцент поставя и "Тагесцайтунг". Германското издание припомня едно интервю с Димов от 2016 година, в което той се зарича да се бори срещу политическата коректност, левия мултикултурализъм и "зелената еко-истерия". От вестника напомнят и как Димов многократно е изтъквал, че не вярва в климатичните промени. Въпреки това министерството, което той доскоро ръководеше, обяснява ситуацията в Перник именно с климата, припомня на свой ред "Нойе Цюрхер Цайтунг". Но няма как само това да е причината. Нито пък безводието може да се дължи на някакво драстично увеличение на потреблението в страната с най-бързо намаляващо население в света, пише още швейцарското издание.

Схемата за внос на боклук от Италия също не остава незабелязана: 9 000 тона, внесени от Италия в България, която "е на опашката в ЕС по борба срещу корупцията", пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    6 -1
    20:24, 14 яну 2020
    Извинявайте скъпи мои сънародници .Трябва ли ? Да ставаме за смях пред целия свят , като търпим мутрата и кохортата некомпетентни , корумпирани некадърници около него .
  • 2
    Ca
    California
    2 -4
    20:50, 14 яну 2020
    Отдавна сте станали за смях, толкова крадливо и сбъркано племе няма никъде другаде по света.
    • Ne
      nelicha - нелича
      4 -2
      05:00, 15 яну 2020
      Който се дели от своя народ е без роден предател , а който е с народа си патриот без партиен . Пропаста между мен и теб е огромна .Ти си от първите , а аз от вторите . Голяма радост ще е за мен , когато моя юмрук срещне твоята челюст .
    • Ах
      Ахмед
      2 -2
      07:46, 15 яну 2020
      Патриот - крадец и хахо.
      Затова живеете като ц*****.
    • Ne
      nelicha - нелича
      4 -1
      09:22, 15 яну 2020
      Няма значение дали си ******* или турчин . Това не ти пречи да бъдеш патриот да обичаш родината в която си роден и израснал и да не даваш на никой да казва нищо лошо за нея . За кризата си има виновни . Но не и целия български народ .
Последни новини