От х:

Днес в x:

12 °C

Планират проверки за недеклариран труд

През 2020 г. е планирана мярка за контрол по спазване на трудовото законодателство в икономическа дейност , идентифицирани като рискови по отношение прилагането на трудовото законодателство.

Инспекцията ще организира и координира за България провеждането на общоевропейска кампания, насочена към превенция на недекларирания труд. Тя се организира от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд и ще се проведе във всички страни от ЕС в периода март - юни 2020 г.

Ще бъдат проверявани различни обекти със сезонен характер в хотелиерството и ресторантьорството, които традиционно са сред най-сериозните нарушители.

Планирана и мярка за контрол по спазване на трудовото законодателство в икономическа дейност "Техническо обслужване и ремонт на автомобили". Според различни изследвания дейността е една от високорисковите по отношение на сивата икономика като цяло и в частност на недекларирания труд, както и при осигуряването на здраве и безопасност при работа.

Инспекторите по труда ще следят с особено внимание за законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, изплащане на възнагражденията и разпределението на работното време в микро-, малките и средните предприятия.

С цел по-ефективна защита на живота и здравето на работещите са планирани мерки за засилен контрол в предприятия с рискови производства и дейности, както и обекти на контрол, оказали влияние върху нивата на трудовия травматизъм за 2019 г. При проверките в тях акцентът е върху осигуряването на безопасни условия на труд.

Планът за дейността на ИА "Главна инспекция по труда" е публикуван на интернет страницата на Агенцията в рубриката "Дейност на Агенцията".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Въ
    Въпрос
    1 0
    18:45, 13 яну 2020
    А някой планира ли проверка на проверяващите или пак за пореден път планирананото проверяване ще проверява интересите на някой феодали и накой уж избрани от народа на постове като (кмет) например.
Последни новини