От х:

Днес в x:

Ромите се подготвят за Банго Васил, в Узунджово празникът стихва

    Днес по традиция ромите започнаха подготовка за отбелязване на празника Банго Васил, наричан още Василица и познат като ромската Нова година.

    Обикновено приготовленията започват от 13 януари, за да може вечерта срещу 14 януари да се събере цялото семейство, като до известна степен се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер.

    Трескава подготовка за празника днес течеше в някои къщи в ромската махала на хасковското село Узунджово. В дома на Ангелина Стефанова приготовленията на гозбите бяха започнали още предиобед. Домакинската работа вършеше 23-годишната Алина под наставленията на свекърва й Ангелина Стефанова, която междувременно дундуркаше 3-месечното си внуче. Младата снаха чевръсто приготви баница с паричка, а след това забърка и плънката за сармите. "Сложи повече подправки", изкомандва отстрани свекървата, а снаха й бързо изпълни заръката.

    Възрастната жена обясни, че тази година се е отървала от приготовленията на ястията за празника. "Оставих задълженията на снахата, хем да видя какво е научила, защото като дойде в къщата ни на 17-години не можеше да готви", каза възрастната жена със задоволство от предадените си умения. Ангелина заяви, че довечера семейството й ще се събере край трапезата заедно с мъжа й и сина й като по традиция младите искат прошка от възрастните. До вечерта трябваше да направят още тиквеник и да сготвят месо.

    Нетипично обаче тази година в ромската махала в близкото до Хасково село беше сравнително спокойно. Не се чуваше звучната ромска музика, която преди години звучеше във почти всяка къща, а на много места се колеха животни. Тази година обаче всичко беше стихнало. Повечето от обитателите на махалата заявиха, че повечето роми са станали евангелисти и празнували предимно Коледа и Великден. Други от ромите в махалата заявиха, че в повечето къщи отбелязвали Банго Васил, но все по-скромно.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ма
      мастикажията
      11 -2
      17:20, 13 яну 2020
      заложните къщи да се стягат ще има алъш вериш покрай празника.
    • 2
      Бу
      Буба
      7 -4
      18:18, 13 яну 2020
      Хубава работа ама ********
    • 3
      Ко
      Кондьо
      16 -4
      18:25, 13 яну 2020
      Тука ако идеш в хасковската махала,ще кажат,че са турци!
      • Бу
        Булгар гютю кокар
        0 -2
        18:54, 14 яну 2020
        Кондьо те говорят турски диалект. Честит празник на всички български роми! Проблема е, че сте родени в бЪЛГАРИЯ и сте бедни, защото българите са много по бедни от вас.
    • 4
      Ев
      Евро Банго
      14 -2
      21:31, 13 яну 2020
      ЧНГ и по-малко да крадете и убивате.
    Последни новини