От х:

Днес в x:

Стелиян Николов за премиерния спектакъл „Януари“: Надявам се и след 30 години да говорят пак за него

    „Надявам се и след 30 години да говорят пак за него. Надявам се след 30 години да говорят за „Януари“ на Дамян Тенев така, както 30 години публиката и гилдията все още помнят и говорят за „Януари“ на Иван Добчев“. Това е пожеланието за първата премиерна постановка на Хасковския театър „Иван Димов“ за 2020 година от директора му Стелиян Николов.

    Годината е 1989.  “Януари” от Йордан Радичков под режисурата на Иван Добчевна в театър “Иван Димов”-Хасково прави фурор на VIII Национален преглед на българската драма и театър. За новаторските си похвати е отличен режисьорът, родом от Харамнли. Вечеслав Парапанов е с награда за сценография, а Красимир Доков - за актьорско майсторство. Втора награда за актьорско майсторство получава Иван Савов, а трета -Румен Трайков. Отличени са още Ренета Илиева - с приз за костюмография и Евгени Петров за музикално оформление.

    През 2020 година „Януари“ на театър “Иван Димов” под режисурата на Дамян Тенев е вече на една завеса разстояние от зрителите. Те ще могат да го гледат на 13-ти януари, понеделник, от 19 часа.

    В ролите влизат на гастрол в хасковския театър Явор Бахаров и Петко Венелинов, участват още Петър Влайков, Димитър Атанасов-Шърата, Емануил Костадинов, Пламен Петков и Димитър Димитров. 

    На сцената зрителите ще видят само мъжки образи, в настоящия спектакъл режисьорът Дамян Тенев е решил да съкрати този на Софрона от оригиналния текст, но от това не страда цялостният лик на пиесата, казва директорът на театъра. За тази поправка в постановката е направена  консултация дъщерятя на Радичков-Роза и сина му Димитър, както е редно, разяснява Стелиян Николов. Те са поканение за премиерата на постановката в София през февруари. На хасковската премиера ще присъстват много от актьорите, участвали в първата постановка, покана има и към всички, които са работили по нея  и които от театъра са успели да издирят. 

    „Когато Добчев е поставял пиесата в хасковския театър, повечето от нас са се раждали“, посочва Стелиян Николов. „Добчев прави фурор в тази постановка не само с режисьорските си новаторски похвати, новаторски са и сценографските решения. А текстът на Радичков е труден. В него са в общи линии нещата, които вълнуват всекиго-какво има оттатък, след като приключим пътя си на Земята, къде отиваме след тук. Важно за един режисьор е да умее да разказва история, а смятам, че и Дамян Тенев тук разказва историята умело.“, добавя Стелиян Николов и издава, че умишлено с режисьорът не са гледали спектакъла на Добчев, за да избегнат силата на неговото въздействие.

    В премиерната постановка този сезон музиката е на Георги Георгиев, художник е Ива Димитрова, сценограф е Радостина Тодорова, Славян Костов е автор на снимките.

    Година време Дамян Тенев и Стелиян Николов прелистват текстове и оглеждат за такъв, който да е достатъчно въздействащ, а и да пасва на творческите търсения на режисьора. Двамата са близки, тъй като преди да вземе режисьорската си диплома, Дамян Тенев беше част от трупата на хасковския театър като актьор. Освен това, на сцената на театър „Иван Димов“ постави и дипломния си режисьорски спектакъл „Оркестър Титаник".

    Минават през няколко текста и избират  "Януари". Така че текстът на Радичков не е специално предпочетен, за да отрази 30-годишнината от ефектната постановка на Добчев в Хасково. Но пък след като се оказва, че ще има съвпадение, и годишнината ще бъде отбелязана! Затова от ръководството на театъра решават, като реверанс към екипа на „Януари“ под режисурата на Добчев, настоящият спектакъл да бъде рекламиран с визията на постановката от 1989 година. 

    И сега, както преди три десетилетия, заявката и към публиката, и към гилдията е сериозна.  „С тази постановка даваме заявка за добър продукт, за нещо качествено, нещо наше и направено с много любов. А когато нещо е правено с много любов, несъмнено става добро. Залагаме на този продукт, че отново ще бъдем забелязани от публиката и от гилдията.“, казва Стелиян Николов за премиерния  "Януари".

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ем
      Емигрант по принуда
      15 0
      07:21, 10 яну 2020
      Поздравления и за идеята и за куража!! Това беше театрално национално събитие по времето на г-н Налбантов,благодарение на Иван Добчев и цялата хасковска трупа, помнеща се до днес не само с "Януари", но и с " Архангелите не играят флипер" по Дарио Фо.Светила от София идваха, да попият от магията на хасковската сцена.Препълнена зала, както тогава на всяко представление, да имате!!
      На добър час!!

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини