От х:

Днес в x:

Манолова иска отговор как се харчат 500 млн. лв., отпуснати за аварийни работи по язовирите

Изображение 1 от 3

    Как са похарчени 500 млн.лв., отпуснати от държавата през 2018 година за ремонта на 418 язовира на територията на страната, пита председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова. На пресконференция в Хасково днес тя обяви, че няма яснота в отчетите на Държавната консолидационна компания за средствата, заради което с екипа й са подали днес запитване по Закона за достъп до обществена информация.

    ¼ от предвидените средства за за ремонт на язовири на територията на Хасковска област или това са 101 водоема. 99 от тях са общински, два са държавни, посочи Манолова.

    „Имаме информация от Министерство на финансите от декември, че са започнати ремонти само на 108 от язовирите в страната, но какви пари са похарчени, как са преведени, кои фирми са изпълнявали и изпълнявали ли са изобщо ремонтните дейности-това е обвито в мъгла.“ допълни Манолова.

    Бившият областен управител на Хасково Станислав Дечев, който в момента е кмет на Хасково, уточни, че когато е вървяла процедурата за окомплектоване на документите от страна на общините за предаване на язовирите в ръцете на държавата, голяма част от тях не са били в пълния си набор и са били върнати отново към местните администрации за доотработване.“ В момента, вече като кмет, подготвям отново документацията за тези язовири, които са останали във владение на община Хасково и те ще бъдат предадени на настоящия областен управител за придвижване на процедурата по връщането им към държавата. В такъв случай ние не очакваме пари за ремонтите им.“, заяви за Haskovo.net Станислав Дечев.

    През последните два дни екипът на „Изправи се.БГ" е провел срещи в Димитровград и Хасково. На тях хората са се интересували основно за качествата на питейната вода, посочи на брифинга още Манолова.

    По думите й водната криза у нас се разраства, засяга все повече райони и поне 11 области с над 100 населени места в страната имат проблеми с водата. „Очакваме отговори за водната криза в държавата на всички нива, включително и от КЕВР и премиера.“, категорична е Манолова

    Във връзка с темата от „Изправи се.БГ" настояват за международен одит, заради липсата на отговор за истинското състояние на водния сектор у нас и какви са предприетите действия и какво е движението на паричните потоци.

    При посещението си днес в Хасково Мая Манолова е имала среща и с неправителствената организация на местни адвокати „Институт за право и правосъдие“, с което работи отдавна, по проблеми, свързани с българските граждани и техните взаимоотношения с банките, с монополните дружества и частните съдебни изпълнители. Тя обяви, че с нейния екип, адвокати и правозащитници подготвят жалба до ЕК-сигнал, заради това, че България и след измененията в Гражданско-процесуалния кодекс не е отговорила на европейските изисквания и на започналата наказателна процедура срещу страната ни по отношение на защитата на гражданите срещу неравноправни търговски клаузи и  срещу свръхправомощията на банките и монополните дружества в съдебните производства.

    Мая Манолова припомни, че като омбудсман е внесла предложения за промени, които да защитят длъжника от принудителна разпродажба на цялото му имущество преди да е приключил съдебния спор с банка, който обаче не са били приети в цялост.„ Банковото лоби отново се оказа по-силно от обществени интерес“, коментира тя по този казус.

    Мая Манолова обяви, че приемна на гражданската платформа „Изправи се.БГ" ще има в Хасково през февруари.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ве
      ветеринарния
      21 -27
      18:55, 9 яну 2020
      Тази госпожа има много глисти и острици и не може... Виж коментара
    • 2
      77
      7777
      19 -20
      19:39, 9 яну 2020
      БСП са големи крадци и некадърници.
    • 3
      Дг
      Дг
      15 -14
      00:50, 10 яну 2020
      Другарката социалистка обикаля страната и демагогства, едно конкретно нещо за хората не е свършила.
      • Ха
        Хасковлията
        3 -6
        11:37, 10 яну 2020
        Не съм фен на БСП,но не пиши глупости!
        Кое според теб е демагогия?
        Това че половин България е на воден режим ли?
        Или че в Хасково е най-скъпата вода, а не става и за миене/
        Когато драскаш тука, колкото да не заспиш, опитай се да си поне малко по-близо до истината.
        Иначе се превръщаш в обикновен герберастки трол!
      • Га
        Галев
        2 -1
        15:49, 10 яну 2020
        Кух си, хасковски каскет.
    • 4
      Ко
      коко
      3 -6
      11:28, 10 яну 2020
      горните 3 коментара на отявлени герберастчета които не са добре със здравето
    • 5
      Дп
      ДПС
      3 -2
      15:51, 10 яну 2020
      Щом комунетата пищят, нещата са наред.
    • 6
      Ви
      вискяр
      1 -2
      15:57, 10 яну 2020
      Още едно говедо от дпс се обажда
    Последни новини