От х:

Днес в x:

27 °C

Математическата гимназия в Хасково с представители на 17-тата Жаутиковска олимпиада

Природо-математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ - Хасково е едно от седемте училища в страната, които имат свои представители в българския отбор на Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика в Алмати. Тази година е 17-тото издание на надпреварата, която е едно от най-големите и престижни образователни събития, които се провеждат в Казахстан. На нея участват от Хасковската математическа гимназия 11-класниците Любен Балтаджиев, който ще се включи в състезанието по математика и свиленградчанинът Стоян Малинин, който влиза в надпреварата по информатика. И двамата са носители на престижни награди от различни състезания в своята област.

За представянето им в Казахстан момчетата получиха подкрепата на цялата хасковска общност, след като с решение на Общинския съвет в края на декември им бяха отпуснати по 1000 лева за участието на Жаутиковската олимпиада.

Общо 32-ма български ученици от 7 училища в страната вече заминаха за участие в силното състезание в Алмати.

Родните състезатели ще мерят знания с над 350 участници от над 17 държави. Представители за България са освен учениците от Хасковската математическа гимназия и възпитаници на Първа частна математическа гимназия, Национална природо-математическа гимназия, Софийска математическа гимназия, ППМГ „Академик Никола Обрешков“- Бургас, Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе, Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък.

Главната цел на престижната олимпиадата е да се популяризират природните науки и да е зона за развитие на отношенията между учениците от математически гимназии по света.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ян
  Янков
  32 -4
  10:41, 9 яну 2020
  Браво !
  Адмирации за тези млади и будни хора, както и за техните учители.
  Успех!
  И не позволявайте посредствеността да затъмни сетивата Ви!
 • 2
  No
  Nostradamus
  7 0
  23:15, 9 яну 2020
  Не разбирам кой даде минусите и за какво? Моля, обяснете!
 • 3
  Vo
  Voldemort
  2 -1
  09:29, 10 яну 2020
  Първо името му е Любен, не Любчо и това добре браво за успехите ама айде да се социализират малко! Като асоциални са!
Последни новини