От х:

Днес в x:

Мъжки рожби, колкото пръските в небето, орисаха бабите на 8-ми януари

    „Колкото пръски в небето, толкова да са бебетата. Тази година жителите на селото да станат 2020!“. Така ориса на днешния ден в село Крепост баба Вълка Димова младите булки. Тя участва в традиционния ритуал, който самодейците от местното читалище „Селска пробуда“ поддържат и предават и на младите „подливане“. С него се почитат възрастните жени, станали баби през годината и медицинските лица, помагали на младите майки докато чакат първата си рожба и после за отглеждането на бебетата.

    В Крепост Бабинден се празнува на 8-ми януари по нов стил, по стар се е отбелязва на 21 януари в други краища на Хасковски регион.

    „Колкото пръски, толкова бебета тази година в Крепост“, пожела и джипито на селото д-р Донка Велчева, която днес също се включи в ритуала и изми ръцете си със сапун и вода. Медицинската сестра, която й помага в работата- Пенка Ламбрева допълни: Както се плъзга сапунът, така и лесно да се раждат децата тук.

    По традиция една от станалите майки през годината изпълнява ритуала „подливане“. Тази година честта се падна на Яница Димова, майка на Кристиян Николаев. Той е на година и пет дни. Роден е на 3-ти януари и е първото бебе а 2019 година, родено в димитровградска община.

    Баба Вълка Димова изми лицето на бебето и го ориса, като му даде желязна пара против уроки. „Да си много здраво бебенце! Да си желан, като парите и да си здрав като желязото.“, пожела тя на момченцето. А майка му си пожела Кристиян да е здрав, да расте щастлив и да има безгрижно детство.

    В читалището беше с майка си и вече две годишната Вероника Банева, които участваха в ритуала на Бабинден миналата година.

    Повече за обичая разказаха децата от клуб „Млади таланти“, с ръководител Антония Димитрова, който са ученици в местното училище.

    В миналото бабите, като жени с опит, влизали в ролята на акушерки и помагали на младите нераждали невести да станат майки. Червени чушки или червен конец, навивали те около плитките си, та когато ги къпят бебетата да не хващат уроки.

    10 бебета са се родили през 2019 година в с. Крепост с радост отчитат жените.

    През миналата година от селото за акушерки вече за завършили Десислава Станиславова и Пламена Денкова. Тази година от Крепост имат още една абсолвентка, която приключва обучението си за акушерка в хасковския филиал на Тракийския университет и ще се дипломира.

    Даниела Найденова вече е на стаж в АГ отделението на Хасковската болница и днес празнува в село Крепост. Усеща професията на акушерката, като свое призвание. Още преди 16 -години е взела решението за професионалния си път, но тогава се родила дъщеря й и плановете за учене останали за бъдещето. Затова сега да бъде акушерка е сбъдната мечта за нея.

    „Много отговорна е нашата професия, но е много хубава.“, казва Даниела и думите не й стигат, за да опише усещането да си първият човек, който държи в ръцете си новия живот.

    8 януари е обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това  и на акушерките и гинеколозите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини