От х:

Днес в x:

5 °C

Мъжки рожби, колкото пръските в небето, орисаха бабите на 8-ми януари

  „Колкото пръски в небето, толкова да са бебетата. Тази година жителите на селото да станат 2020!“. Така ориса на днешния ден в село Крепост баба Вълка Димова младите булки. Тя участва в традиционния ритуал, който самодейците от местното читалище „Селска пробуда“ поддържат и предават и на младите „подливане“. С него се почитат възрастните жени, станали баби през годината и медицинските лица, помагали на младите майки докато чакат първата си рожба и после за отглеждането на бебетата.

  В Крепост Бабинден се празнува на 8-ми януари по нов стил, по стар се е отбелязва на 21 януари в други краища на Хасковски регион.

  „Колкото пръски, толкова бебета тази година в Крепост“, пожела и джипито на селото д-р Донка Велчева, която днес също се включи в ритуала и изми ръцете си със сапун и вода. Медицинската сестра, която й помага в работата- Пенка Ламбрева допълни: Както се плъзга сапунът, така и лесно да се раждат децата тук.

  По традиция една от станалите майки през годината изпълнява ритуала „подливане“. Тази година честта се падна на Яница Димова, майка на Кристиян Николаев. Той е на година и пет дни. Роден е на 3-ти януари и е първото бебе а 2019 година, родено в димитровградска община.

  Баба Вълка Димова изми лицето на бебето и го ориса, като му даде желязна пара против уроки. „Да си много здраво бебенце! Да си желан, като парите и да си здрав като желязото.“, пожела тя на момченцето. А майка му си пожела Кристиян да е здрав, да расте щастлив и да има безгрижно детство.

  В читалището беше с майка си и вече две годишната Вероника Банева, които участваха в ритуала на Бабинден миналата година.

  Повече за обичая разказаха децата от клуб „Млади таланти“, с ръководител Антония Димитрова, който са ученици в местното училище.

  В миналото бабите, като жени с опит, влизали в ролята на акушерки и помагали на младите нераждали невести да станат майки. Червени чушки или червен конец, навивали те около плитките си, та когато ги къпят бебетата да не хващат уроки.

  10 бебета са се родили през 2019 година в с. Крепост с радост отчитат жените.

  През миналата година от селото за акушерки вече за завършили Десислава Станиславова и Пламена Денкова. Тази година от Крепост имат още една абсолвентка, която приключва обучението си за акушерка в хасковския филиал на Тракийския университет и ще се дипломира.

  Даниела Найденова вече е на стаж в АГ отделението на Хасковската болница и днес празнува в село Крепост. Усеща професията на акушерката, като свое призвание. Още преди 16 -години е взела решението за професионалния си път, но тогава се родила дъщеря й и плановете за учене останали за бъдещето. Затова сега да бъде акушерка е сбъдната мечта за нея.

  „Много отговорна е нашата професия, но е много хубава.“, казва Даниела и думите не й стигат, за да опише усещането да си първият човек, който държи в ръцете си новия живот.

  8 януари е обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това  и на акушерките и гинеколозите.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини