От х:

Днес в x:

13 °C

Мъжки рожби, колкото пръските в небето, орисаха бабите на 8-ми януари

  „Колкото пръски в небето, толкова да са бебетата. Тази година жителите на селото да станат 2020!“. Така ориса на днешния ден в село Крепост баба Вълка Димова младите булки. Тя участва в традиционния ритуал, който самодейците от местното читалище „Селска пробуда“ поддържат и предават и на младите „подливане“. С него се почитат възрастните жени, станали баби през годината и медицинските лица, помагали на младите майки докато чакат първата си рожба и после за отглеждането на бебетата.

  В Крепост Бабинден се празнува на 8-ми януари по нов стил, по стар се е отбелязва на 21 януари в други краища на Хасковски регион.

  „Колкото пръски, толкова бебета тази година в Крепост“, пожела и джипито на селото д-р Донка Велчева, която днес също се включи в ритуала и изми ръцете си със сапун и вода. Медицинската сестра, която й помага в работата- Пенка Ламбрева допълни: Както се плъзга сапунът, така и лесно да се раждат децата тук.

  По традиция една от станалите майки през годината изпълнява ритуала „подливане“. Тази година честта се падна на Яница Димова, майка на Кристиян Николаев. Той е на година и пет дни. Роден е на 3-ти януари и е първото бебе а 2019 година, родено в димитровградска община.

  Баба Вълка Димова изми лицето на бебето и го ориса, като му даде желязна пара против уроки. „Да си много здраво бебенце! Да си желан, като парите и да си здрав като желязото.“, пожела тя на момченцето. А майка му си пожела Кристиян да е здрав, да расте щастлив и да има безгрижно детство.

  В читалището беше с майка си и вече две годишната Вероника Банева, които участваха в ритуала на Бабинден миналата година.

  Повече за обичая разказаха децата от клуб „Млади таланти“, с ръководител Антония Димитрова, който са ученици в местното училище.

  В миналото бабите, като жени с опит, влизали в ролята на акушерки и помагали на младите нераждали невести да станат майки. Червени чушки или червен конец, навивали те около плитките си, та когато ги къпят бебетата да не хващат уроки.

  10 бебета са се родили през 2019 година в с. Крепост с радост отчитат жените.

  През миналата година от селото за акушерки вече за завършили Десислава Станиславова и Пламена Денкова. Тази година от Крепост имат още една абсолвентка, която приключва обучението си за акушерка в хасковския филиал на Тракийския университет и ще се дипломира.

  Даниела Найденова вече е на стаж в АГ отделението на Хасковската болница и днес празнува в село Крепост. Усеща професията на акушерката, като свое призвание. Още преди 16 -години е взела решението за професионалния си път, но тогава се родила дъщеря й и плановете за учене останали за бъдещето. Затова сега да бъде акушерка е сбъдната мечта за нея.

  „Много отговорна е нашата професия, но е много хубава.“, казва Даниела и думите не й стигат, за да опише усещането да си първият човек, който държи в ръцете си новия живот.

  8 януари е обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това  и на акушерките и гинеколозите.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  22 сеп 2020
  Последни новини