От х:

Днес в x:

Мъжки рожби, колкото пръските в небето, орисаха бабите на 8-ми януари

  „Колкото пръски в небето, толкова да са бебетата. Тази година жителите на селото да станат 2020!“. Така ориса на днешния ден в село Крепост баба Вълка Димова младите булки. Тя участва в традиционния ритуал, който самодейците от местното читалище „Селска пробуда“ поддържат и предават и на младите „подливане“. С него се почитат възрастните жени, станали баби през годината и медицинските лица, помагали на младите майки докато чакат първата си рожба и после за отглеждането на бебетата.

  В Крепост Бабинден се празнува на 8-ми януари по нов стил, по стар се е отбелязва на 21 януари в други краища на Хасковски регион.

  „Колкото пръски, толкова бебета тази година в Крепост“, пожела и джипито на селото д-р Донка Велчева, която днес също се включи в ритуала и изми ръцете си със сапун и вода. Медицинската сестра, която й помага в работата- Пенка Ламбрева допълни: Както се плъзга сапунът, така и лесно да се раждат децата тук.

  По традиция една от станалите майки през годината изпълнява ритуала „подливане“. Тази година честта се падна на Яница Димова, майка на Кристиян Николаев. Той е на година и пет дни. Роден е на 3-ти януари и е първото бебе а 2019 година, родено в димитровградска община.

  Баба Вълка Димова изми лицето на бебето и го ориса, като му даде желязна пара против уроки. „Да си много здраво бебенце! Да си желан, като парите и да си здрав като желязото.“, пожела тя на момченцето. А майка му си пожела Кристиян да е здрав, да расте щастлив и да има безгрижно детство.

  В читалището беше с майка си и вече две годишната Вероника Банева, които участваха в ритуала на Бабинден миналата година.

  Повече за обичая разказаха децата от клуб „Млади таланти“, с ръководител Антония Димитрова, който са ученици в местното училище.

  В миналото бабите, като жени с опит, влизали в ролята на акушерки и помагали на младите нераждали невести да станат майки. Червени чушки или червен конец, навивали те около плитките си, та когато ги къпят бебетата да не хващат уроки.

  10 бебета са се родили през 2019 година в с. Крепост с радост отчитат жените.

  През миналата година от селото за акушерки вече за завършили Десислава Станиславова и Пламена Денкова. Тази година от Крепост имат още една абсолвентка, която приключва обучението си за акушерка в хасковския филиал на Тракийския университет и ще се дипломира.

  Даниела Найденова вече е на стаж в АГ отделението на Хасковската болница и днес празнува в село Крепост. Усеща професията на акушерката, като свое призвание. Още преди 16 -години е взела решението за професионалния си път, но тогава се родила дъщеря й и плановете за учене останали за бъдещето. Затова сега да бъде акушерка е сбъдната мечта за нея.

  „Много отговорна е нашата професия, но е много хубава.“, казва Даниела и думите не й стигат, за да опише усещането да си първият човек, който държи в ръцете си новия живот.

  8 януари е обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това  и на акушерките и гинеколозите.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 08.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
  08 апр 2020
  Последни новини