От х:

Днес в x:

14 °C

Враговете на имунитета през зимата

Непълноценното хранене, студените крака и недоспиването са основни врагове на здравето през зимата, твърдят немски медици и посочват какво убива имунитета в студените месеци, пише Focus.de.

Непълноценното хранене

Неограничените количества пържени картофки, чипсовете и шоколада в менюто са сигнал, че организмът не получава достатъчно важни хранителни вещества, казват специалистите. Според изследвания на учените от университета в Бон, имунната система реагира на системното висококалорично хранене като на бактериална инфекция. Това може да предизвика агресивен отговор от нейна страна, което значително ускорява развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Студените крака

Съществува определена връзка между студените долни крайници и отслабената имунна система. Когато тялото регистрира охлаждането на краката, се включват механизми, които възпрепятстват този процес, и кръвоносните съдове се свиват. За имунната система това е лош знак, тъй като лигавиците (на носа, устната кухина и очите) са слабо кръвоснабдени. При студени и сухи лигавици грипните вируси по-лесно проникват в организма.

Недоспиването

Имунната система работи на пълни обороти по време на сън, затова е особено важно да спим достатъчно. Докато спим се синтезират много вещества, които укрепват здравето. Изследвания показват, че организмът на хората, които системно не си доспиват, има понижена способност да изработва антитела, които са важни за имунната система. За да се борим с инфекциите ефективно, имаме нужда от 8 часа сън в денонощието.

Тютюнопушенето

При пушачите се увреждат ресничките в бронхите, което може да бъде смъртоносно, тъй като те "чистят" белите дробове.

Стрес

При стрес може да се появи херпес, който иначе би бил под контрола на имунната система. Освен това, в подобно състояние, раните зарастват по-бавно, бавят се оздравителните процеси. Бързопротичащият стрес може да бъде дори полезен, но постоянният влияе на защитата ни от патогеннни микроорганизми: клетките-убийци в кръвта, които се борят с вирусите, бактериите и гъбичките, стават неактивни. Лекарите препоръчват да редуваме работния режим с ефективна почивка.

Алкохолът

Консумацията на алкохол понижава способността на организма да се съпротивлява на инфекциите. Проучвания доказват, че той намалява активността на имунните клетки, които могат да се преборят с вирусите.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини