От х:

Днес в x:

Край Града на Слънцето в Ангел войвода ще има археологически музей

Община Минерални бани ще реконструира бившото училище в село Ангел войвода, за да го превърне в Археологически музей край добилата популярност като "Града на Слънцето" местност.

Като първата стъпка е преобразуването на сградата от публична в частна общинска собственост, реши на последното заседание Общинският съвет.

Училището и детската градина в село Ангел войвода не функционират от 2008 г.

Идеята за превръщането на сградата в Археологически музей е заради близостта с археологическия комплекс над селото. Мястото беше обявено за групова археологическа недвижима културна ценност с национално значение със заповед на министъра на културата през 2017 година.

Това е тракийско скално светилище, смятат археолозите. Свързано е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. То датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира мощен религиозен център.

В най-високата част на скалата в местността “Хасара”има изсечени стъпала, които завършват при каменно ложе. Според известният археолог проф. Николай Овчаров там символично са погребвани тракийски първенци – вождове и жреци. Идеята е, че така те се намират между небето и хората. Освен тракийски, има и раннохристиянски находки -основите на църква, датирана в края на IV – началото на V в. Личат и останки от крепостни стени. През 2017 година при разкопките там беше открит и гроб с части от скелет, изсечен в скалите между саркофага и християнската църква.


 

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мултигруп Мутрето Николай Вълканов - първа дружка на Джолана и Боци - изкопа злато за 1 милиард долара от Рудника в Долно Брястово
    .....
    Колко са 1 милиард долара -----? Ами по 4500 долара на всеки един жител на Хасковска област - дете , сигане , и т.н
Последни новини