От х:

Днес в x:

Дрянът за новогодишните късмети по лев-два на пазара, мини сурвачки са хит

    Една от най-търсените стоки на Кооперативния пазар в Хасково днес са дряновите пръчки. По стара традиция жилавите клонки на най-ранно цъфтящия храст ще донесат късметите в новогодишната баница на трапезата на българите тази вечер.

    Домакините приготвят баницата с късмети за всеки член от семейството. Наричанията всеки прави по свое желание, но винаги присъстват къщата, здравето, пожеланието за късмет, за нов член на семейството, учението, венчавката, ако има моми и ергени в къщата, а в съвремието ни и късметът на кого ще се падне нова кола, работата и разбира се най-големият късмет е за този, който изтегли парата.

    По 50 стотинки се харчат дряновите клонки на пазара днес. Дряновите пръчки вървят от лев, лев и петдесет до 2 лева, в зависимост от пъпките по тях.

    По обяд дрянът вече е кът. На масата на Асен и Пенка са останали една-две клонки.

    Асен обаче се появява с нов наръчник. Носи прясно отрязаните пръчки дрян на пазара от местност край Хасково. За продажбата им се грижи приятелката му Пенка.

    По-големите пръчки са по лев при тях. „Даваме ги евтино, защото са за късмет, всеки да може да си ги позволи, пък и дано да е на късмет следващата година“, казва Асен. И добавя, че все още не е късно да се направят и сурвачки, а неговите пръчки стават и за извиване.

    Търговците също ще сложат на масата си тази вечер баницата с късмети от дрян. Пенка прави традиционните наричания в баницата, но напоследък едно от тях нарочно пропуска да сложи. “От пет години в баницата не слагам като късмет „работата“, че все на мен се пада тя“, смее се жената.

    А на пазара днес една от най-привлекателните маси е обсипана с традиционни сурвачки. Майсторката им обаче ги е направила по-малки от обикновеното. И решението й се радва на голям интерес от минувачите. Нагиздените с различни цветове вълна, пуканки и пъстроцветни кончета мини сурвачки са на цена от лев петдесет най-малките, 2,50 лв.-средните и по пет лева по-големите.

    От дряна през сурвачките до салатата на трапезата и сушените плодове и ядките, макар не в навалица, като през последните дни, хасковлии днес пазаруват като за последно, последният пазар в последния ден на годината върви с много настроение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ha
      Haskovo
      1 -3
      13:48, 31 дек 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини