От х:

Днес в x:

130 посетители разгледаха експозициите в хасковския музей за ден

Огромен интерес отчитат от Регионалния исторически музей в Хасково в последния си работен ден за 2019 година.

Тази събота шестте експозиции са разгледали 130 посетители. Всички те са посетили изложенията безплатно, тъй като по традиция всяка последна събота на месеца входът е свободен. Поради големия посетителски интерес дори се е наложило музеят да удължи работното си време.

През залите са минали и много деца. И докато интересът на по-възрастните е бил насочен основно към богатата етнографска сбирка, то вниманието на най-малките посетители в музея е било привлечено най-силно от експонатите, подредени в зала „Възраждане“, която беше изцяло реконструирана през септември тази година.

В нея е показан 200-годишният механизъм на старата часовникова кула в Хасково. В тази зала са и макетите на старата кула и на светското училище, което е било построено на мястото на старото килийно училище в двора на църквата „Успение Богородично“. В колекцията са и трите гюлета, с които е обстрелван чифлика на Емин ага. Сред любопитните експонати е и лалето от църквата в Узунджово от периода, в който тя е била джамия. Друг интересен експонат е и изцяло реставрираната карта, издадена непосредствено след Освобождението. Картата е била изработена за Руския генерален щаб по време на Сръбско-българската война. На нея могат да се видят селища, които днес не съществуват.

В последните два дни на година Музеят няма да работи, вратите му ще са отворени за посетители отново на 2 януари 2020 година. Следващата безплатна събота е на 25 януари 2020 г.

Хасковският музей приключва 2019 година в топ 10 на музеите у нас с богатата си колекция и интересни артефакти.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ве
    Весо
    8 0
    13:47, 30 дек 2019
    Браво чудесен музей.
  • 2
    Го
    Гошо
    1 -1
    19:35, 30 дек 2019
    Моля да ги напишете поименно :)

Още новини

Последни новини