От х:

Днес в x:

16 °C

"Котките" и какво да очакваме от филма

Изображение 1 от 2

  На пръв поглед историята на мюзикъла "Котките", който за пръв път се поставя на Бродуей през 1982 г., има много елементарна основа: разказва се за котки. Котки, изиграни от хора, облечени в тесни костюми, покрити с грим. Те танцуват и пеят основно за котешки неща. Всичко това е само на пръв поглед обаче.

  Защото изпълненията на котките от романа "Популярна книга за котките от Стария опосум" на Нобеловия лауреат Т. С. Елиът, пречупени през погледа на гениалния Андрю Лойд Уебър, представляват виртуозен синтез между три изкуства - музика, танц и поезия.

  "Котките" привличат внимание не само с вокалните си и танцови способности, но и със специфичните грим и костюми, които трансформират актьорите в уникалните герои на този великолепен мюзикъл. Мюзикъл, пренасящ публиката в един магичен свят, който може да съществува само в театъра.

  Близо четири десетилетия по-късно режисьорът Том Хупър ("Клетниците") си поставя нелеката задачи да пренесе същата тази публика в един магичен котешки свят, който този път може да съществува единствено в киното.

  И така филмът ни разказва познатата история за специалния бал на котешкото племе Джеликъл, което се събира веднъж годишно, за да посрещне своя вожд - мъдрия<strong> Стар Дойтермони (Джуди Денч).

  Действието се развива в полунощ в Лондон, където котките излизат, за да представят песните си, докато Старият Дойтермони избира една от тях, която да се възнесе на небето и да получи нов по-добър живот.

  Една от най-важните женски роли е тази на Гризабела (Дженифър Хъдсън) - някога обожавана и красива, тя напуска котешкото племе, подпамена от злия Макавити (Идрис Елба). След време обаче решава да се завърне, но по-старите членове на котешката група отказват да я приемат обратно.

  Именно Гризабела представя най-емоционалната и трогателна песен - "Memory", която през годините е изпълнена от над 160 певци, сред които Барбара Стрейзънд, Елън Пейдж, Никол Шерцингер и Леона Луис. Колкото и въздействащо да изпява "Memory", не смятаме, че изпълнението на Хъдсън е от най-запомнящите се във филма.

  Причината е, че в новата филмова адаптация на Том Хупър Гризабела остава сякаш на заден план, защото вниманието на зрителя е приковано към младата и красива котка Виктория (балерината Франческа Хейуърд). Тя не разбира защо всички отбягват Гризабела и първа и протяга ръка за помощ.

  Всяко движение на Виктория е толкова деликатно и прецизно, че с грациозността си тя кара всички останали котки да изглеждат тромави и неопитни. Тъй като нейният образ е представен по-подробно във филма от мюзикъла, Андрю Лойд Уебър вижда възможност да създаде нова песен именно за Виктория.

  Така заедно с Тейлър Суифт те пишат "Beautiful Ghosts" - изключително важна песен, която заема ключово място във филмовата адаптация. Версията, изпълнена от Тейлър Суифт, звучи и по време на финалните надписи.

  Освен Виктория и Гризабела, имаме възможност да чуем невероятните изпълнения на театралната котка Гъс (Иън Маккелън), лакомата котка Бъстъфър Джоунс (Джеймс Кордън), лукавата Бомбалурина (Тейлър Суифт), злодея Маккавити (Идрис Елба), палавия Ръм Тъм Тъгър (Джейсън Деруло), котката-фокусник мистър Мистофълис ( Лаури Дейвидсън) и много други.

  Сред запомнящите се изпълненения несъмненопопадат добре познатите от мюзикъла песни, между които "The Rum Tum Tugger", "Mr. Mistoffelees", "Gus: The Theatre Cat", "Macavity" и други.

  Въпреки че филмът е високобюджетен и Том Хупър събира на едно място толкова талантливи световни знаменитости, истината е, че магията, която ни носи мюзикълът е почти напълно съсипана. И това не е заради липсата на креативност в костюмите, декорите, песните, танците, грима и хореографията, защото те присъстват и във филма в пълна сила.

  Основната причина е, че всичко така натрапчиво е сведено до специални ефекти, че това кара отделните малки красиви елементи да бледнеят на фона на хаотичната технология, използвана, за да накара хората да приличат на котки. Да не споменаваме колко зловещо, странно и абсурдно изглеждат повечето от тях.

  И все пак, дори и само заради забележителния дебют на екран и примата на Кралския балет Франческа Хейуърд, си заслужава да дадем шанс на "Котките" да ни очароват.

  Премиерата на "Котките" е на 27 декември.

  Източник: lifestyle.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
  26 фев 2020
  Последни новини