От х:

Днес в x:

Фолклорен концерт, награди и изложба на носии за Коледа и Капитан Петко войвода

    Тракийското дружество в Хасково организира поредица от събития за Коледа и 175 години от рождението на големия герой на Тракия - Капитан Петко войвода.

    Тази вечер формации на тракийската организация изнесоха концерт в театър "Иван Димов" в Хасково. В него участваха ансамбъл "Китна Тракия", детска танцова група "Пъстрица", група за автентичен фолклор "Тракийска дъга", фолклорен танцов клуб "Воденица". В началото на концерта приветствия към гостите и изпълнителите отправи председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев. Тази вечер той награди директора на хасковския театър Стелиян Николов с юбилеен медал с лика Капитан Петко войвода от Съюза на Тракийските дружества в България за принос в развитието на фолклора и самодейното изкуство.

    Във фоайето на театъра бе показана изложба на носии. Те са притежание на Златка Господинова - председател на народно читалище "Сеяч 1924" от минералбанското село Сираково, което днес участва и в кулинарна изложба "Традицията - стара и нова в Хасковския край". В изложбата са показани автентични носии от различни области - Хасково, Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Пловдив. Сред тях има много специфични одежди, включително и бродирани със сърма, каза Златка Господинова, която танцува в ансамбъл "Китна Тракия". Самодейката е обособила цял битов кът, в който е включила ястия и домашно вино, което днес спечели първо място в кулинарната изложба.

    Малко по-рано през деня бе представен 9-ти том на сборник "Тракия", в който с публикации участва и Кирил Сарджев. Бяха наградени и 8 деца, участвали в конкурс за есе и презентация. Младите творци получиха плакет с лика на Капитан Петко - Закрилникът на Тракия и книги.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ин
      индже
      4 -2
      11:45, 19 дек 2019
      Капитан Петко още ли не са го охулили ДЕМОКРАТИТЕ Щото за тях Ботев и Левски са терористи хайдутите неблагодарници А за Вапцаров Смирненски и другите антифашисти също терористи
      • Со
        Соломон
        0 -1
        12:51, 19 дек 2019
        Хахо, кога в България е имало фашисти, че да има антифашисти ?
    Последни новини