От х:

Днес в x:

ЕК спира нефинално одобрените промени в пакета "Мобилност"

ЕК спира одобрените неокончателно промени в правилата за международните пътни превози. Това е решение от вчерашното заседание на Еврокомисията в Страсбург, съобщи тази сутрин изданието "Политико". Решението все още не е представено официално.

Причината комисията да приеме подобно решение е, че новите правила, както бяха договорени преди седмица в среднощно закрито заседание, не помагат, а биха попречили за опазването на околната среда. 

ЕК си постави като основна цел в следващите пет години да защити природата. Новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища.

От "Политико" отчитат, че това е пъвият зрелищен сблъсък между новите ръководства на институциите на ЕС. Полза имат противниците на промените - България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва.

През септември 2019 г. транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

Tрите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи бяха одобрени в Европарламента на 4 април 2019 г

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини