От х:

Днес в x:

32 °C

В Езиковата гимназия развиват химията в нов лабораторен кабинет

  Учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Проф.д-р Ас.Златаров“ в Хасково имат нов кабинет по химия с оборудване, чрез което ще развиват и практическите си познания по предмета.

  На едно от лабораторните упражнения, които паралелка деветокласници проведоха днес под ръководството на преподавателката си Дарина Гечкова, присъстваха и медиите и представители на Регионалното управление на образованието.

  Кабинетът е изграден с финансиране от Националната програма за осигуряването на съвременна образователна среда на МОН по проекта на училището за подобряване на експерименталната работа по химия и опазване на околната среда в профилираната подготовка. Отпуснати са 26 хил.лева. Със 7 хил. лева гимназията е дофинансирала изграждането на лабораторията.

  Бившо хранилище е слято с една от учебните стаи, за да имат учениците всички необходими условия за работата си, обясни директорът на елитната гимназия Деян Янев.

  Подменена е ел.инсталацията, има изградена и водопроводна инсталация за работните места. Подът на кабинета е със специално незапалимо покритие и киселинно устойчив, работните плотове са от технически камък. Осигурена е и подвижна камера за по-опасните химични опити. Тя е с абсорбатор, който попива вредните вещества и не ги излъчва във въздуха.

  В лабораторията могат да работят едновременно 26 души.

  „Досега експерименталната работа по природните науки в училището е била минимална. Този кабинет дава възможност за онагледяването на учебния материал. А ученето чрез правенето е много по-ефективен подход“, обясни директорът на училището.

  Според вътрешната статистика, голяма част от учениците от Езиковата гимназия след завършване на 12-ти глас кандидатстват природни науки. Само през миналата година над 30 % от абитуриентите са кандидатствали медицина и 25 от тях са вече студенти.

  В езиковата гимназия от 180 души в един випуск, около 60 учат в профилирана подготовка „биология и химия“.

  Затова, според ръководството, е важно да се развиват природните науки в училището и да се подобрява учебната среда. „Винаги съм казвал, че езикът е възможно да учиш повече и да учиш по-ефективно. А знанията се намират навсякъде, за да можеш да достигнеш до тях.“, казва Янев за плюса и в езиковата подготовка, която гимназията предлага.

  От ръководството обаче са категорични, че ще продължат да развиват природните наукив профилираната подготовка, която е след 10-ти клас.

  Амбицията н е през следващите години в гимназията да бъдат изградени специализирани кабинети по физика и биология.

  „Изключително полезни и много важни са тези програми на Министерството на образованието, чрез които се осигурява възможност на училищата, които са инициативни да изграждат свои учебни пространства, които да са подходящи за съвременно образование. „ категоричен е Делян Янев. Затова ГПЧЕ ще кандидатства по националните програми към МОН отново, но ще се заделят и средства от бюджета на гимназията за дофинансиране.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ез
   езиковед
   4 -8
   17:21, 18 дек 2019
   Сега гледайте как в новия кабинет тинейджърите сам... Виж коментара
   • Др
    ДроГар
    3 0
    08:53, 19 дек 2019
    И тези наркотици ще ги кара да виждат хора с големи очи очи очи, и големи уши уши ушии, и с още по големи главиииииииии
  • 2
   Къ
   Късметлия
   2 0
   10:05, 19 дек 2019
   Евала на този кабинет. Преди малко излезнах от него. Сега очите ми ще светят в тъмното от химическите експерименти. Невероятно качество на картината получих от новия и модерен кабинет по химия. Това ми стана любимата лаборатория за разспускане по време на междучасията. Толкова е хубаво тук вече и всичко е цветно че ще ми се наложи да преповтарям класовете вече.

  Хороскоп за 02.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
  02 юли 2020
  Последни новини