От х:

Днес в x:

12 °C

В Езиковата гимназия развиват химията в нов лабораторен кабинет

  Учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Проф.д-р Ас.Златаров“ в Хасково имат нов кабинет по химия с оборудване, чрез което ще развиват и практическите си познания по предмета.

  На едно от лабораторните упражнения, които паралелка деветокласници проведоха днес под ръководството на преподавателката си Дарина Гечкова, присъстваха и медиите и представители на Регионалното управление на образованието.

  Кабинетът е изграден с финансиране от Националната програма за осигуряването на съвременна образователна среда на МОН по проекта на училището за подобряване на експерименталната работа по химия и опазване на околната среда в профилираната подготовка. Отпуснати са 26 хил.лева. Със 7 хил. лева гимназията е дофинансирала изграждането на лабораторията.

  Бившо хранилище е слято с една от учебните стаи, за да имат учениците всички необходими условия за работата си, обясни директорът на елитната гимназия Деян Янев.

  Подменена е ел.инсталацията, има изградена и водопроводна инсталация за работните места. Подът на кабинета е със специално незапалимо покритие и киселинно устойчив, работните плотове са от технически камък. Осигурена е и подвижна камера за по-опасните химични опити. Тя е с абсорбатор, който попива вредните вещества и не ги излъчва във въздуха.

  В лабораторията могат да работят едновременно 26 души.

  „Досега експерименталната работа по природните науки в училището е била минимална. Този кабинет дава възможност за онагледяването на учебния материал. А ученето чрез правенето е много по-ефективен подход“, обясни директорът на училището.

  Според вътрешната статистика, голяма част от учениците от Езиковата гимназия след завършване на 12-ти глас кандидатстват природни науки. Само през миналата година над 30 % от абитуриентите са кандидатствали медицина и 25 от тях са вече студенти.

  В езиковата гимназия от 180 души в един випуск, около 60 учат в профилирана подготовка „биология и химия“.

  Затова, според ръководството, е важно да се развиват природните науки в училището и да се подобрява учебната среда. „Винаги съм казвал, че езикът е възможно да учиш повече и да учиш по-ефективно. А знанията се намират навсякъде, за да можеш да достигнеш до тях.“, казва Янев за плюса и в езиковата подготовка, която гимназията предлага.

  От ръководството обаче са категорични, че ще продължат да развиват природните наукив профилираната подготовка, която е след 10-ти клас.

  Амбицията н е през следващите години в гимназията да бъдат изградени специализирани кабинети по физика и биология.

  „Изключително полезни и много важни са тези програми на Министерството на образованието, чрез които се осигурява възможност на училищата, които са инициативни да изграждат свои учебни пространства, които да са подходящи за съвременно образование. „ категоричен е Делян Янев. Затова ГПЧЕ ще кандидатства по националните програми към МОН отново, но ще се заделят и средства от бюджета на гимназията за дофинансиране.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ез
   езиковед
   4 -8
   17:21, 18 дек 2019
   Сега гледайте как в новия кабинет тинейджърите сам... Виж коментара
   • Др
    ДроГар
    3 0
    08:53, 19 дек 2019
    И тези наркотици ще ги кара да виждат хора с големи очи очи очи, и големи уши уши ушии, и с още по големи главиииииииии
  • 2
   Къ
   Късметлия
   2 0
   10:05, 19 дек 2019
   Евала на този кабинет. Преди малко излезнах от него. Сега очите ми ще светят в тъмното от химическите експерименти. Невероятно качество на картината получих от новия и модерен кабинет по химия. Това ми стана любимата лаборатория за разспускане по време на междучасията. Толкова е хубаво тук вече и всичко е цветно че ще ми се наложи да преповтарям класовете вече.

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини