От х:

Днес в x:

Свещен елен спазва правилата за движение (видео)

В град Нара елените са местна забележителност. Едноименният природен парк е един от най-старите в Япония, от 1880 година, и из него свободно бродят около 1200 елени сика. Паркът е едно от „Местата на живописната красота“, определени от Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите (MEXT). Елените сика (или shika), които свободно се разхождат из парка, също са  класифицирани от министерството като природно богатство.

Според местния фолклор тези елени са свещени животни, затова освен в парка, те се разхождат свободно навсякъде и очевидно се вписват в живота на града, включая пресичането на улици.

Takemikazuchi-no-mikoto, един от четирите бога на светилището Касуга бил поканен от светилището в Кашима в съвременна префектура Ибараки и се появил на връх Микаса (известен още като връх Вакакуса), яздейки бял елен. От този момент елените са били считани за божествени и свещени както от храма Касуга, така и от Кофуфу-дзи - храмовете в парка Нара. Убиването на един от тези свещени елени е било престъпление, което се наказвало със смърт до 1637 година, когато за последен път бил нарушен този закон.

Въпреки статута си на национално богатство и свещено животно, елените сика не се държат по-различно от обикновените пешеходци. Те не очакват привилегии и спазват реда. Във видеото е заснета една сика, която спокойно изчаква светофара да светне зелено, за да пресече по пешеходната пътека.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини