От х:

Днес в x:

1 °C

Нов живот за старата хартия в Коледната изложба на „Колорит“

  Шумоляща хартия. Това винаги е знак за нещо приятно, асоциацията още повече е емоционална в дните, когато наближава Коледа, защото напомня за подаръци и изненади.

  Своят подарък на тема „хартия“ поднасят тази вечер и младите творци от Школата по приложни изкуства “Колорит“ към Читалище „Заря“ в Хасково. И изненадват отново с находчивост в типичния си колоритен стил.

  С отново оригинален подход и с пожелания за уют и заедност на празниците артистичните деца на преподавателката Веселина Делчева са подредили работите си във фоайето на читалището.

  Последната им изложба за 2019 година, която за тях беше много успешна, ще остане на разположение на зрителите и в началото на новата година.

  През изминаващата 2019 -та школа “Колорит“ отново даде много възможности за изява на младите творци, а през лятото по покана на народния представител Таня Петрова художниците от Хасково подредиха своя изложба и в Народното събрание. Само преди дни талантите участваха с картини в благотворителния търг на Коледния бал, организиран от Ротари клуб Хасково “Аида”. Средствата от него ще бъдат разпределени за детските школи в града.

  В последната си изложба за годината от „Колорит“ вдъхват нов живот на старата хартия. Така творците дават адекватен отзвук в работите си в унисон с една от темите на деня-замърсяването на планетата и опазването на природните ресурси.

  Младите творци са използвали за работите си, които показват в Коледната изложба, стари непотребни парчета хартия, които са преработили и от тях са отлели свои хартиени платна.

  „Не беше трудно, но трябва търпение, защото новата хартия трябва да съхне бавно. Можеш да си го направиш и вкъщи“, разказва за предизвикателствата в работата да превърнеш старата хартия в нов лист, който да украсиш със своята фантазия 13-годишната Вяра Атанасова.

  „Идеята беше да дадем нов живот на хартията от нашите спомени и мечти. Това е нашият начин да дадем на хартията втори шанс и да покажем нейния блясък и нежност.“, казва ръководителката на школата Веселина Делчева.

  В нейното амплоа е с всяка изминала година възпитаниците й да наслагват познания и умения за различни техники, които да използват и в работата си. „Най-важната ми цел е да насърчавам младите хора да експериментират смело, да не се притесняват да пробват новите неща“, казва Веселина Делчева.

  Така в настоящата изложба парче кашон и непотребна кутия са в новото си съживяване картина. Стара забравена книга, разказва нова приказка, дъхновена от идеята на младите художници. Релефи, триизмерни картонени инсталации, са още от красивите хартиени пъстроцветни нюанси в читалищното фоайе.

  Логото на изложбата, изработено от Павлина Колева и Весела Панова показва всички използвани техники в изложението. На таблото с надпис “Хартия“, момичетата са изписали думата хиляди пъти.

  С хиляди прекрасни пожелания и школа „Колорит“ изпраща настоящата година и с очакване за още мигове на нов заряд за творчество.

  Тази вечер на откриването на изложбата им с комплимент към авторите и гостите им участваха със свои изпълнения на флейта двама от художниците- Кристияна Терзиева и Дарий Трендафилов заедно със своята преподавателка в Музикалната школа „Манол Иванов“ Теодора Стоянова.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 23.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
  23 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  23 фев 2020
  Последни новини