От х:

Днес в x:

Загадъчните "плаващи камъни" съществували още преди 200 милиона години

Изображение 1 от 4

  В пустинната Долина на смъртта в Калифорния, пресъхналото езеро Рейстрак Плая е известно с една чудатост. В него огромни, тежки камъни, известни като “плаващи камъни” редовно се движат по земята, оставяйки дълги дири след себе си.

  Поне един от тези камъни се оказал на необичайно място: вкаменелост от преди 200 милиона години, която привлича вниманието заради изключително добре запазения отпечатък от динозавър.

  Във вкаменелостта ясно се откроява стъпка на динозавър и дори отпечатък от кожа на прозавропод. Тя е ни е позната от 1896 година. Но никой не обръщал внимание на дългата следа, в близост до отпечатъците преди палеонтологът Пол Олсен от Колумбийския университет да я анализира в детайли през 2017.

  Той и колегите му твърдят, че следата е оставена от древен плавъщ камък.

  Но как скалата се е плъзнала през отпечатъците на динозавра? Според учените откритието може да се окаже доказателство за краткотрайно и драстично спадане на температурите в тропиците пред ранната юра, преди 200 милиона години, когато динозаврите процъфтели, а видовото разнообразие сред бозайниците нараснало.

  Това заключение трябва да има нещо общо с придвижването на плаващите камъни. Геолозите са запленени от тези камъни от десетилетия и предложили две възможни обяснения, едното от които включвало лед.

  Но преди това трябвало да изключат напълно другото – микроби. Един от начините камъните да започнат да се движат, е постелка от микроби, като тези от плитчините в Испания. Там скалите биват избутвани от хлъзгавата тиня, чрез предизвикани от вятър вълни, карайки камъните да оставят следи в микробните постелки.

  Една удивителна особеност на откритата вкаменелост изключвала подобно обяснение.

  Когато микробната постелка стане твърде дебела, тя всъщност предпазва тинята от детайлите на ходилото. Кожният отпечатък не би се съхранил в микробна постелка.

  Така стигаме до второто обяснение. То вече е наблюдавано в Рейстрак Плая, където мистерията на плаващите камъни бе разрешена едва преди няколко години през 2014.

  Първо, районът трябва да е покрит с вода през зимата - достатъчно, че отгоре да се появи слой плаващ лед, но не дотолкова, че камъните да бъдат напълно потопени. С падането на нощта, температурите трябва да достигнат подходящи стойности, за да се образува лед достатъчно дебел, за да издържи натоварване, но достатъчно тънък, за да може да се движи свободно.

  По изгрев слънце, ледът се топи и разпада на части, плувайки по повърхността на водата. Тези плуващи панели биват носени по водата от изненадващо слабите ветрове, изтласкващи скалите пред тях.

  По такъв начин, скали с тегло до 320 кг “плуват” по земята, оставйки следи в гъстата, хлъзгава кал. Тъй като ветровете духа от една и съща посока, следите от няколко камъка са с една и съща ориентация.

  При изпаряване на водата, калта се втвърдява, а следите биват съхранени, така са се получили и вкаменелите отпечатъци.

  Следата от плаващ камък по вкаменелостта изглежда по същия начин като тези от плаващите камъни в Рейстрак Плая.

  Така се връщаме на хипотезата на учените за внезапния спад на температурите в тропиците – идея, която всъщност се оказва проблемна.

  Вкаменелостта била открита в Портланд, Кънектикът – район, който преди 200 милиона години се отличавал с по-екваториален климат - голяма част от растенията и животните в региона не били пригодени за живот в смразяващи условия.

  И въпреки всичко съществува едно възможно обяснение. Преди около 201.3 милиона години, се случило нещо - масово измиране, белязало края на триаса и началото на юрата, при което бил избит около 76% от живота на Земята.

  Смята се, че е било предизвикано от вулканична активност, при която в атмосферата било изхвърлено голямо количество газ. В краткосрочен план, подобни събития предизвикват захлаждане, познато като вулканична зима.

  Подобни зими имат дългосрочен ефект - изригването на Пинатубо във Филипините през 1991, например, понижи глобалните температури средно с 0.6 градуса през следващите 15 месеца.

  Изследователите смятат, че ефектът от вулканична активност на границата между триаса и юрата може да е предизвикала подходящи условия за появата на плаващи камъни в тропиците, подобни на тези, които наблюдаваме в Рейстрас Плая днес.

  За да бъде потвърдена тази хипотеза, трябва да бъдат открити и други подобни вкаменелости, особено групирани.

  Източник: sciencealert.com

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
  04 юни 2020
  Последни новини