От х:

Днес в x:

28 °C

Tечните кристали в LCD дисплеите всъщност изтичат и се натрупват в околната среда (и в живите организми)

Екип от изследователи от Китай и Канада откриха, че мономерите с течни кристали (LCM), използвани в LCD, потенциално могат да бъдат устойчиви и биоакумулиращи се. В своя документ, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences, групата описва тяхното проучване на продукти от индустрията, в които има LCM и какво са открили.

Екраните на смартфоните използват дисплеи с течни кристали (LCD), а повечето такива дисплеи се правят с мономери с течен кристал - молекули, които могат да реагират с други мономери, като образуват полимерни вериги. Но както изтъкват учените в това ново изследване, малко проучвания са направени, за да разберат какво се случва, когато LCD попаднат в околната среда или в човешкото тяло.

Иследователите искали да научат повече за устойчивостта и био натрупването на течните кристали (LCM) в околната среда. За тази цел те изследвали 360 LCM, за които е известно, че се използват в LCD. По този начин те откриват, че 87 могат да бъдат устойчиви и био натрупващи се и стигат дотам, че ги обозначават като „устойчиви органични замърсители“. Те отбелязват, че някои LCD дисплеи съществуват години или дори десетилетия. Учените предполагат, че представляват възможна опасност, ако попаднат в околната среда, която може да включва дома или офиса. Те отбелязват, че предишни изследвания показват, че някои от течните кристали, които се използват в LCD, могат да променят гените, което води до мутации.

Изследователите се интересували и от ефектите на LCM върху живите същества. За да добият представа за въздействието, те  изложили пилешки ембриони на LCM от използвани смартфони и установили, че това води до генетични промени. След това те изследвали въздуха в множество места, включително хотелски стаи, класни стаи и апартаменти. Те откриват следи от течни кристали във всеки тестван обект - доказателство, че LCM всъщност изтичат от преносимите устройства, докато все още се използват.

Учените признават, че не знаят какъв е ефектът за хората от излагане на ниски нива LCM в атмосферата, но считат, че научната общност трябва да разбере.

Повече за изследването: Huijun Su et al. Persistent, bioaccumulative, and toxic properties of liquid crystal monomers and their detection in indoor residential dust, Proceedings of the National Academy of Sciences (2019). DOI: 10.1073/pnas.1915322116

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини