От х:

Днес в x:

Връзката Асеновград – Стоян Джансъзов – Стоянка Мутафова

  Една от улиците в Асеновград се казва "Стоян Джансъзов". Намира се в кв. “Запад” и е позната основно на асеновградчани, живеещи наоколо. На кого и защо е кръстена обаче знаят малцина. А какво пък е общото със Стоянка Мутафова – още по-малко. Днешният ден, в който голямата българска актриса пое към вечността, е поводът, макар и тъжен, да разкажем сравнително кратък вариант на тази интересна история.

  Родена в София, Стояна-Мария Мутафова, както е името й по документи, по бащина линия е от Русе. Константин Мутафов е израснал в града край Дунава и Стоянка често е прекарвала дни от детството си там. За него се знае доста, бил е библиотекар и артистичен секретар на Народния театър, както и уредник на архива на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

  За рода й по майчина линия обаче се знае не чак толкова, макар тя не само че не го е крила, а напротив - с охота е разказвала в интервюта, както и при представянето на автобиографичната си книга "Добър вечер, столетие мое!" И все пак, оказва се, не са много онези, които са наясно, че Стоянка Мутафова е силно свързана с Асеновградския край или, както сама е казвала, със "Станимака, така си го знаем ние".

  Майка на актрисата е Екатерина Джансъзова, дъщеря на Стоян и Златка Джансъзови. Стояна-Мария е първото дете на Екатерина и Константин Мутафов и е кръстена на дядо си по майчина и на прабаба си по бащина линия.

  Кой всъщност е дядото на позната днес на всеки българин "Госпожа Стихийно бедствие" и защо единствено в Асеновград има улица, наречена на неговото име?

  Стоян Джансъзов е роден в село Пранга (днес Патриарх Евтимово), Станимашко, тогава в Османската империя, през 1842 г. (б.ред. по други данни 1839 г.). Завършва Голямото Пловдивско училище и Галатасарайския лицей в Цариград, след което учи в университет във Франция. Отдава се на учителската професия като преподава на български, турски и френски език. Учителства няколко години в родното си село и Араповския манастир.

  Джансъзов е изпратен от Стефан Захариев (б.ред. изтъкнат български възрожденец, просветител, ръководител на църковно-националното движение на българите в Пазарджик) в Македония, където преподава в село Плевня, Драмско, и в Неврокоп. Там се включва активно в борбите за независима българска църква, поради което е прогонен. Продължава да учителства в Калофер и Одрин, където редактира българската част на вилаетския вестник "Едирне".

  Стоян Джансъзов е този, който снема копие от Станимашкия надпис - епиграфски паметник от времето на Иван Асен II, и го изпраща за публикуване на Петко Славейков.

  Той е един от първите членове на революционния комитет в Станимака, основан в началото на 1873 г. от Отон Иванов. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. Джансъзов е преводач в руската армия. След Освобождението е на българска и турска служба в София, Сяр и Цариград. Издирва и превежда турски извори за българската история. Докато служи на Османската империя, има задача да проверява писмата на заподозрени българи. Спасява много хора от затвора, като не превежда точно съдържанието.

  Умира през 1914 г. в Цариград.

  По време на войната през 1942-1943 г. Стоянка Мутафова и семейството й са евакуирани в село Патриарх Евтимово (някогашното Пранга), тъй като къщата им в София е съборена. На представянето на автобиографичната й книга в читалище "Родолюбие" през пролетта на тази година присъства й Екатерина Златева, потомка на Джансъзовия род, в чиято къща семейство Мутафови са живели през тази една година. Двете разговаряха топло и си припомниха случки от онези отдавна отминали времена. На прощаване с Асеновград тогава Стояна се зарече: "И като остарея пак ще дойда!"

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  13 авг 2020
  Последни новини