От х:

Днес в x:

4 °C

Микрогравитацията унищожава раковите клетки

Изображение 1 от 2

  Първата космическа научна мисия в Австралия на Международната космическа станция ще се опита да установи как се държат някои от най-агресивните ракови клетки  в среда с нулева гравитация

  Ракът кара някои телесни клетки да се делят неконтролируемо и да образуват солиден тумор, който продължава да расте до точка, в която клетките са "сигнализирани" да нахлуят в тялото. Никой не знае точно кога се достига тази точка.

  "Трябва да има средство, чрез което раковите клетки да се "чувстват" и "усещат" помежду си, за да образуват тумор. Ние знаем, че единственият начин, по който раковите клетки усещат обкръжението си, е чрез механични сили. И тези сили съществуват само когато има гравитация" - казва Д-р Джошуа Чоу, изследовател от Технологичния университет (UTS) в Сидни .

  При тестове в микрогравитационна среда в UTS, 80 до 90 на сто от раковите клетки са били деактивирани, защото вече не могат да се задържат.  При опитите са били тествани клетки от рак на яйчниците, млечната жлеза, носа и белите дробове.

  "Готови сме да проверим дали клетките правят същото в космоса. Надявам се да потвърдя това, което открихме в лабораторията и да успеем да идентифицираме нови цели и да въведем лечение, което" подмамва" раковата клетка да мисли, че е в космоса, когато всъщност все още е на Земята ", казва ученият.

  „Моето виждане е, че това лечение ще работи успоредно със съществуващите, за да подобри срока и ефективността на им".

  Предишният опит на д-р Чоу за това как космическата среда влияе върху клетъчната биология и прогресията на заболяването, е при изследванията му в Харвард, при които е създадено лекарството за остеопороза EVENITY®. То е разработено при изследвания, проведени на МКС, и е на пазара и помага на пациентите.

  Учените от Технологичния университет в сидни вече установиха, че микрогравитацията (условията на безтегловност) може да унищожи ракови клетки от 4 вида агресивни и труднолечими тумори. Засега те са тествали въздействието на микрогравитацията върху ракови клетки в капсули, поставени във вътрешността на въртяща се центрофуга.

  Предстои ученитеда извършат експерименти със специално разработена апаратура на борда на МКС, която ще бъде доставена с кораб на SpaceX.

  След приключването на експериментите клетките ще бъдат замразени и върнати на Земята, за да бъдат подложени на генетичен анализ. Ако резултатите от него потвърдят заключенията на учените, ще могат да се разработят нови методи на лечение, имитиращи ефекта от микрогравитация.

  Тези, които искат да знаят повече за опита на екипа на Чоу, могат да четат подробно в kickstarter, където учените вече са събрали нужните им средства за провеждането му.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
  21 яну 2020
  Последни новини