От х:

Днес в x:

Германия обяви за персона нон грата двама руски дипломати заради килъра в Берлин

Германското министерство на външните работи обяви за персона нон грата двама служители на руското посолство в Берлин.

По-рано медии съобщиха, че Германия може да наложи дипломатически или други санкции срещу Москва, ако има доказателства за връзка с убийството на грузински гражданин в Берлин това лято.

Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков многократно отрече връзката между убийството в германската столица и „официална Русия“.

В края на август неизвестно лице застреля 40-годишен гражданин на Грузия в района на Моабит. Етническият чеченец Зелимхан Хангошвили е бил прострелян два пъти в главата, според вестник Berliner Kurier. Няколко дни по-късно полицията задържа 49-годишен руснак. Прокуратурата каза, че са намерили оръжието, с което е извършено убийството у него.

На 25 август Spiegel писа, че разследването работи във всички посоки, но смята сценария на „професионално планирано и извършено поръчково убийство“ за най-вероятен. Подчертано бе, че поръчителят може да бъде или представител на престъпния свят, или разузнаването на чужда държава.

На 30 август Spiegel пише, че заподозреният може да бъде агент на руските специални служби. Авторите правят този извод въз основа на това, че името на заподозрения в документите за получаване на виза липсва от руските бази данни, а номерът на паспорта му сочи Министерството на вътрешните работи, което „вече е издавало документи на военните разузнавачи на ГРУ“.

Германските медии направиха паралел между убийството на Хангошвили и отравянето през 2018 г. в Англия на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Зелимхан Хангошвили преди се е сражавал заедно с сепаратистите в руския регион Чечня.

Щефен Зайберт, говорител на германското правителство, заяви, че властите „вземат под внимание медийните съобщения“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини