От х:

Днес в x:

9 °C

Младо семейство разпродава домашната си библиотека в полза на неонатологично отделение в Хасково

Изображение 1 от 5

  Мария Пенкова и Стоян Видев разпродават семейната си библиотека с българска и световна класика, а събраните средства от кампанията ще дарят на неонатологично отделение на хасковската многопрофилна болница.

  Младите хора са решили да направят този дарителски жест в навечерието на най-светлите празници в годината и с комплимент към читателите, които ще поискат да вземат книга от техните, а така също да станат част от каузата.

  Мария вече е направила събитие във Фейсбук, за да анонсира разпродажбата. Може да го видите тук.https://www.facebook.com/events/2616689535089854/ 

  Младите хора решават да разпродадат книгите, понеже не могат да ги съхраняват. Колекцията наброява над 900 тома класика. „Няма как да поддържаме и съхраняваме такава огромна колекция, а това е знание, събирано дълги години, не върви да приберем томовете в мазето.“, казва Мария.

  Първоначално смятат да ги дарят на библиотеки, но се отказват от тази идея. „Понеже заглавията са много популярни, преценихме, че ако ги дадем в библиотеките, там просто ще имат още един такъв том, затова решихме да ги пуснем на разпродажба с благотворителна цел. Искаме да направим добро, а доброто не се случва докато си лежиш на дивана вкъщи. “, описва идеята в зародиш Мария. Така се стига до решението домашната библиотека да бъде разпродадена, а парите -дарени.

  Тя преминава към план Б и проучва въпроса с продажбата на колекцията накуп. И тук удря на камък. Сумата, която й е предложена от прекупвачи, била по 50 стотинка на бройка. Преценява, че събраните пари ще са твърде малко за дарителска акция, затова продължава да търси друг вариант. Така стига до идеята за разпродажба във Фейсбук.

  В обявената акция Мария посочва сумата от 2 лева, но всеки, който иска да си купи книга и с това да подпомогне на неонатологично отделение на МБАЛ -Хасково, може да плати и по-голяма сума. „Дори и някой да няма обявената сума, а иска да получи томче, аз пак ще се радвам да го срещна с неговата следваща книга и ще му изпратя“, казва Мария.

  Понеже семейството на Мария живее в София, с ангажимента томчето да стигне до хора от Хасково се включва сестра й, решават да не натоварват акцията с разходи за изпращане по куриер. Организаторката споделя, че ако има хора с офиси в Хасково, също могат да помогнат, като книгите се изпратят до тях, а от там по-лесно получателите им да могат да ги вземат.  

  Приятели в София пък вече й помагат за опаковането на книгите, които ще пристигнат до своя нов притежател като подаръци с послания. 

  „Всяка от книгите е опакована и затова срещата с нея ще е "на сляпо" ... вълнуващо нали :) ...“, анонсира в профила на акцията Мария Пенкова.

  Вече са факт и първите поръчки, а много от хората предлагат да се включат в акцията направо с парични дарения.  

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ст
   Стоико
   34 -1
   11:51, 1 дек 2019
   Купувайте самолети и скъпи патрулки а децата каква нужда имат като се родят от каква апаратура никой не го интересува от управляващите. Родителите се принудиха да събират капачки и да си продават покъщнината за да се усигури минималната техника която трябва да има във АГО
  • 2
   Ва
   Ваня
   31 0
   12:07, 1 дек 2019
   Къде можем да направим дарение. Поздравление за кампанията.
   • Кр
    Красимира
    5 0
    18:18, 1 дек 2019
    Използвайте информацията в материала,за да се свържите с организаторката.
  • 3
   Оф
   офталмолог
   2 0
   11:37, 2 дек 2019
   ВАНЧЕ много си се забързала бе За семейството БРАВО но кога ще прочетем какво и колко даряват ДЕЧЕВ БЕЛИВАНОВ ЩЕРЮ ЯНЕВ и останалите ГЕРОИ в ГРАДА Така беше и про социализма ПАРТИЯТА от високо призоваваше за дарение но даряваха дребните а едрите риби се криеха Сегща е същата картинка БОЙКО да е дарил нещо или ЦЕЦО или ЦЕЦА или МЕНДА

  Хороскоп за 30.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  30 мар 2020
  Последни новини