От х:

Днес в x:

Трафикът на камиони: тема на разговор между Георги Костов и турския търговски заместник-министър

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов се е срещнал снощи с турския заместник-министър на търговията Ръза Туна Турагай, като основната тема на разговорите помежду им е бил големият трафик на камиони, съобщават от Агенция „Митници“

Двустранната среща се е провела от турската страна по границата -на ГКПП Капъкуле.

Митническите и граничните власти на двата пункта работят на пълен капацитет и увеличаване на броя обработени автомобили не може да има без това да се отрази негативно на нивото на контрол, което е неприемливо и за двете страни, е станало ясно по време на срещата.

Постигната е договорка комуникацията между българските и турските власти да продължи, като се търсят варианти за транспортни алтернативи, които да бъдат използвани за осъществяване на доставките.

В резултат на вече предприетите мерки от двете страни през последните години броят на обработените товарни автомобили, преминаващи през ГКПП Капитан Андреево, непрекъснато се увеличава, за последните пет години броят на обработените камиони се е увеличил двойно. През октомври и ноември са обработени рекорден брой камиони, припомнят от „Митниците“.

Ръстът на желаещи да преминат през ГКПП Капитан Андреево товарни автомобили от една страна е свързан с ремонта на ГКПП Хамзабейли, който е съпределният пункт на ГКПП Лесово, както и на икономическата конюнктура, другата причина е активния стокооборот между Турция и Европейския съюз, са ощекоментарите от срещата.

При изявлението си пред турските медии след нея заместник-министърът на търговията Турагай и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов са подчертали доброто сътрудничество между администрациите от двете страни и границата.

Днес предстои втора работна среща, която ще е ГКПП Капъкуле, в която ще се включи от българска страна и заместник-директорът на ГД „Гранична полиция“ старши комисар Стоян Иванов и Якуп Сефер – заместник-генерален директор на Генерална дирекция на митниците, Яшар Яман Оджак – ръководител на Тракийска регионална дирекция за митници и търговия и експерти от българските и турските гранични и митнически власти.

След срещата директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, заместник-директорът на Гранична полиция ст. комисар Стоян Иванов ще инспектират организацията на работа на българския пункт ГКПП Капитан Андреево.

Неофициално се говори, че една от идеите от българска страна за овладяване на ситуацията с огромните опашки от камиони по платното към граничния пункт Капитан Андреево, което е предпоставка и за катастрофи, е изграждането на паркинг, близо до пункта. Там ще се отклоняват тежките возила при натрупване.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Gu
    Guru guru
    4 -2
    11:27, 28 ное 2019
    Ахаааааа, този паркинг хич няма да е безплатен.... Някой ********* ще се уреди с него... Хитрушковци.
  • 2
    Со
    Сотко
    4 -2
    11:33, 28 ное 2019
    Решението мноого просто: да отворят стария път за К. Андреево като платно при опашки!!! Но няма да стане! Явно искат да ни набутат на паркинга наши хора!
  • 3
    Со
    СОТКО СОТКО
    2 0
    13:39, 28 ное 2019
    Ти от турско към БГ на опашка ли се редиш? Решението за тировете е да се построят не един ,а два-три терминала - те турците го измислиха и направиха отдавна и решиха нещата!
    Колко пъти палиш, местиш и пикаеш по банкета при опашка от 15 и повече км напоследък?Ако си тираджия - или си тъп или не си виждал

Още новини

Последни новини