От х:

Днес в x:

Почитаме покровителката на майките св. Екатерина

Изображение 1 от 5

    На 24 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченица Екатерина.

    Тя е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. В българските традиции този ден е познат като Катерининден.

    За големия православен празник  единственият храм, носещ името на светицата в района на Хасково, който се намира в Димитровград отрано се напълни с миряни. Архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев отслужи празнична литургия.

    Според преданието Екатерина е била дъщеря на управителя на Александрия  по времето на император Максимиан. Тя получила блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени.

    Заявила на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства искали ръката на красивата и начетена Екатерина, но никой не бил одобрен.

    Майката й, която тайно вече била посветена християнка я изпратила при отшелник, който да й отвори вратите към вярата.

    След това Екатерина се опитвала да  убеди императора, че извършва грешка, преследвайки християните. Умната девойка успяла да привлече към християнската вяра жената на императора и много от  мъдреците, които били изпратени от императора да я върнат към езичеството.

    Била убита след като влязла в диспут с езически жрец, когото успяла да убеди в правотата си.

    В народната традиция се вярва, че светицата е покровителка на  майките и предпазва децата от болести. 

    На този ден жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
    Днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тина.

      

     Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини