От х:

Днес в x:

„Рок зона 29” събира в Кошера млади музиканти

    Шест прохождащи групи на деца и тийнейджъри от Хасково намериха своето място, където да репетират и да се развиват.

    В арт къщата „Кошера” по проекта „Рок зона 29” екипът на Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие” им осигури и необходимите инструменти. В младежката музикална академия репетиционната и инструментите се ползват безплатно. А групите сами съставят графиците за репетициите си  в удобно за членовете им време.

    Проектът е финансиран по програмата на община Хасково за подпомагане на младежки дейности.

    Днес за първи път момичетата и момчетата от „Рок зона 29” се представиха официално.

    В „Кошера” вече репетират: Euphoria, Plethora, Eco Friendly Death Machine, Gravity Bind, Беднятика, а групата на най-малките, които са на възраст 10-12 години, все още си няма име. На път е сформирането и на изцяло дамска рок група.

    Този проект е втора стъпка към развитието на младите музиканти, които вече са овладели до някаква степен инструментите. Те са ученици на Школата по барабани, която води Татяна Колева, и на преподавателите по китара Николай Делчев и Ясен Янчев.

    Групите репетират по график, а някои от музикантите участват в по две формации. Свирят предимно рок, поп-рок и траш. В няко от бандите  има и автори на музика и текстове. В групите  участват и момичета, които свен че са вокали, и свирят на барабани и бас китара.

     „Сменяме често позициите си, вокалите хващат и инструментите в някои от парчетата, а музикантите –микрофона в други. Целта е да се усъвършенстваме и да пробваме различини неща в музиката, която обичаме да свирим”, посочиха днес младежите.

    Репетиционната в „Кошера” е отворена и за други групи от града. Единственото условие е музикантите вече да познават инструментите, на които свирят, отбеляза Милена Трендафилова от АРСР.

    Основната цел на проекта е да подкрепи развитието на таланта и творческите умения на младите хора от Хасково, и да осмисли свободното им време чрез творчески занимания, посочи тя.

    Следващата стъпка в „Рок зона29” е даде възможност на групите за изява на голяма сцена, като най-добрите ще получат възможност за професионален запис.

    Това ще се случи на 11 декември по време на конкурса за рок песен  „Сцената е наша". Началото му е от  18,30 часа в Младежкия център в Хасково. Могат да се включат групи на младежи  до 29 години.  Всеки от участниците ще изпълни по две песни и трета по желание, но  авторска.

    Класираните с гласовете на журито, публиката и всеки от участниците на първите три места ще получат големите три награди. Рок динозаврите от Хасково също ще дадат награда на някоя от групите, обяви днес Филип Филипов. Организаторите призовават и бизнеса в Хасково да се включи в инициативата в подкрепа на младите музикални таланти от града.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Рр
      РР
      31 -3
      13:31, 23 ное 2019
      Радвам се като видя такива деца,а не разни тъпи чалгари.
    • 2
      Ба
      баба
      10 -8
      13:36, 23 ное 2019
      всичкото е хубаво деца, ама не можахте ли да сложите български имена на групите си.
    • 3
      Ст
      Стен
      21 -1
      13:37, 23 ное 2019
      Това е музиката разбира се.Музика,харесвана в цял свят.
    • 4
      Хм
      ХМ
      23 -4
      14:10, 23 ное 2019
      Няма как рокаджия да е тъпо парче!
    • 5
      Ве
      Ветеран
      21 -1
      16:14, 23 ное 2019
      Браво, Хасково винаги е бил извор на музикални таланти. Успехи на децата !
    Последни новини