От х:

Днес в x:

4 °C

Възстановени алкохолици от Хасково и страната споделиха опит в затвора в Стара Загора

  Представители на сдружение "Анонимни алкохолици" (АА) от страната и чужбина, включително и от хасковската група, проведоха открита сбирка в затвора в Стара Загора. Тя бе част от програмата на Втория международен семинар "Служене в затворите". Целта на този форум е утвърждаване на групите за взаимопомощ в местата за лишаване от свобода чрез обмен на добри практики.

  Сбирката се проведе в една от залите в училището на затвора, където не се разрешава снимане. Освен представителите на АА, на срещата присъстваха затворници, изтърпяващи присъди предимно за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества, психиатри и психолози, представители на медии, служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

  По време на сбирката в старозагорския затвор говориха някои от представителите на АА, които са отказали алкохола и са продължили живота си начисто. Някои от тях също са лежали в затвори и разказаха пред аудиторията за своите провали и успехи в живота. Връщайки се в годините назад, те за пореден път анализираха живота си гласно, съпоставяйки ситуацията от настоящия момент с тази от времето, когато са били алкохолици. Всички бяха единодушни, че животът може да бъде хубав, стига човек да иска да живее добре, да осъзнае проблема си и да потърси помощ, каквато предлага АА.

  Извън пределите на затвора се проведе и лекция за "Ролята на групите за взаимопомощ в лечението на зависими лица", водена от д-р Иван Добринов - попечител на АА България и завеждащ 6-то мъжко отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево, в което се лекуват зависими към алкохол и наркотици. Той обясни, че в клиниката е била сформирана група АА през 2007 година и вече има синхронизация между работата на медицинския персонал с организацията на групите.

  "Много от нашите болни, след изписването продължават да посещават такива групи. Единственото, което работи са групите за взаимопомощ. Повечето държавни болници правят единствено детокс, тоест овладяват острото състояние - възстановяваме пациента физически, изписваме го и още на автогарата той е пиян. Ако не до няколко часа, то до няколко дни пак пристига в същото състояние. Това зацикляне тормозеше всички нас", заяви д-р Добринов. Психиатърът обаче е категоричен, че процесът на възстановяване е дълъг, тъй като няма хапче за излекуване на алкохолици. "Много често близките, пък и самите пациенти питат кое е най-доброто лечение на алкохолизъм: Има ли хапче, което да му слагаме тайно в супата и да го излекуваме или да го доведем да го излекувате, че много пие. Много е трудно да се обясни на хората, че става дума за много сериозна хронична болест, която изисква лечение с определени етапи и координация между интервенции в различни сфери", каза психиатърът.

  По време на семинара бе проиграна ситуация с алкохолик, който заради невъзможността си да остане трезвен, губи роднини, приятели, работа и пропада в живота. В последствие бе проследен и пътят на възстановяването му.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Не
   немой
   9 -1
   17:51, 22 ное 2019
   Не вярвам.
  • 2
   Тр
   Трезвен
   10 -1
   17:55, 22 ное 2019
   Наздраве
  • 3
   Ра
   ракиджия
   9 -3
   21:01, 22 ное 2019
   Единия от лекторите е хасковлията Борю Парапанов! Вади си прехраната като лепи афишите и обяви. Та човека е спрял пиенето, защото няма средства. Ако някой го почерпи на драго сърце би пийнал отново.
  • 4
   Ал
   Алко
   15 -1
   21:42, 22 ное 2019
   "Възстановени алкохолици" - известно време са били въздържатели и като са почнали да жулят пак, са ги възстановили като алкохолици отново.

  Хороскоп за 10.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
  10 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
  10 дек 2019
  Последни новини