От х:

Днес в x:

За първи път американски лекари хибернираха пациент

Американски лекари за първи път поставиха и изведоха човек от анабиоза (suspended animation), пише New Scientist. Необходимостта от това в случая се дължи на факта, че много хора с животозастрашаващи наранявания умират, преди хирурзите да успеят да им помогнат.

Самюъл Тишърман от Университета на Мериленд в Университета на Мериленд в Балтимор заяви, че той и колегите му са успели да хибернират поне един пациент. Той обаче не разкрива колко пациенти са оцелели в резултат на подобна процедура.

Новата методология е включена като експеримент в набора от реанимационни мерки при пациенти, доставени в университетския медицински център с животозастрашаващи наранявания, например с огнестрелни или прободни рани. Такива жертви имат сърдечна недостатъчност, губят повече от половината си кръв, а лекарите обикновено разполагат само с няколко минути, за да им помогнат, с вероятност за оцеляване по-малко от пет процента.

Според разработчиците, те бързо охлаждат човешкото тяло до около 10-15 градуса по Целзий, като заменят цялата кръв с физиологичен разтвор, охладен до близка до нулата температура. В този случай мозъчната дейност почти напълно се прекратява и пациентът, "чиято смърт в друг случай би била установена", се изключва от охладителната система и се поставя на операционната маса.

След това екипът от хирурзи разполага с два часа за операция за отстраняване на причината за острата загуба на кръв. Тогава екипът възстановява нормалната температура на пациента и се опитва да стартира сърцето му.

В рамките на изследването резултатите от лечението на десет души с използване на тази техника, ще бъдат сравнени с резултатите от лечението на същия брой хора, които са изпаднали в подобна ситуация, но не са получили такава помощ. 

Американската администрация по храните и лекарствата е одобрила експеримента. При такова изпитване не се изисква съгласие на пациента, тъй като е в състояние, което пряко застрашава живота. Тишърман се надява, че ще успее да обяви изцяло резултатите от теста до края на 2020 г.

При нормална телесна температура, тоест около 37 градуса по Целзий, клетките на човешкото тяло постоянно се нуждаят от кислород, за да генерират енергия. Когато сърцето спре да работи, кръвта вече не носи кислород до клетките и без него мозъкът може да живее само около пет минути, след което настъпва необратимо увреждане. Понижаването на температурата на тялото и мозъка обаче води до забавяне или спиране на всички химични реакции в клетките, които, следователно, се нуждаят от по-малко кислород.

Проучванията върху животни показват, че при прасета с животозастрашаваща травма охлаждането може да продължи до три часа и при този режим да се извърши хирургично лечение на нараняванията и след това да се реанимира.

В същото време, според Тишърман, все още не е известен максималният период, за който е безопасна хибернацията. Когато клетките се затоплят отново, те могат да получат специфични увреждания поради поредица от химични реакции и колкото по-дълго клетките са без кислород, толкова повече щети настъпват. Вероятно, за да се реши този проблем, е възможно да се въведе смес от определени вещества в тъканите и така да се увеличи периодът на анабиоза, но засега причините за тези клетъчни увреждания не са добре разбрани.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини