От х:

Днес в x:

27 °C

Корабът на SpaceX Mk1 Starship се взриви (видео)

Първият пълномащабен прототип на Starship - Mk1 се провали при тест на изпитателната площадка Бока Чика в Тексас. Взривът в късния следобед в сряда е станал при тест на горивните резервоари на ракетата.

От преди няколко седмици, Mk1 Starship, който беше представен на света през септември като част от представянето на SpaceX и Мъск на промените в дизайна на системата Starship, трябваше да изпълни първия 20-километров тестов полет на програмата в следващите седмици.

Основното събитие за деня днес, първият тест за криогенно зареждане на Mk1 Starship, включваше пълнене на метанови и кислородни резервоари с криогенна течност, пише НАСА.

По време на теста горната част на апарата се взриви и беше изхвърлена далеч от мястото, последвана от голям облак от пари и криогенна течност от резервоара. Криогенната течност - вероятно течен кислород или течен азот, беше подета от вятъра и се разнесе над стартовия комплекс. Най-горната част е видяна да пада наблизо, но точното й местоположение не е известно.

Долната преграда на резервоара също се провали. Втори облак от пари се появи от основата в същото време, когато горната част се разкъса - сигнализирайки, че цялата вътрешна конструкция на резервоара може да е разрушена.

„Целта на днешния тест беше да натовари системите до максимум, така че резултатът не беше напълно неочакван“, казва SpaceX в изявление.

Starship Mk1 трябваше да извърши първите тестови полети на голяма надморска височина от програмата Starship, след два полета на Starhopper на малка надморска височина. Първият полет на Starhopper достигна 18 метра, вторият - 150 метра.

Starship Mk1 също щеше да е първият, който включва три двигателя Raptor, функциониращи контролни перки и резервоари, които съхраняват горивото, използвано за кацане.

Провалът в сряда със сигурност ще промени бъдещите планове за Mk1 и тези от програмата Starship като цяло.

Но въздействието вероятно ще бъде ограничено, като SpaceX също така отбелязва, че решение да не лети Mk1 вече е взето преди днешния тест. Вместо това компанията ще се съсредоточи върху подобрения дизайн на Mk3. Илон Мъск отбеляза през септември, че Mk3 не само ще има много различен процес на изграждане, но и ще конструирането му ще отнеме значително по-малко време от Mk1.

Важно е да се отбележи, че Mk1 не беше напълно сглобен по време на днешния тест; горният му обтекател все още се изработвеше на мястото на главния монтаж на няколко мили.

Секцията на мястото на изстрелване се състоеше от резервоарите за гориво, задните перки и секцията на двигателя Raptor.

Двигателите Raptor вероятно не са били прикрепени към ракетата, тъй като не са наблюдавани инсталации.

След провала в сряда, съдбата на прототипа е неизвестна, но екипите вероятно ще избират да създадат съвсем нов за Mk3.

Mk3 ще включва не само трите двигателя Raptor за атмосфера, но и три двигателя Raptor, оптимизирани за вакуум.

Днешният провал бе отбелязан от Елон Мъск, който потвърди в Twitter, че компанията ще премине към дизайна на Mk3 Starship, който също ще бъде изграден в тестовия полигон Бока Чика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини