От х:

Днес в x:

9 °C

Корабът на SpaceX Mk1 Starship се взриви (видео)

Първият пълномащабен прототип на Starship - Mk1 се провали при тест на изпитателната площадка Бока Чика в Тексас. Взривът в късния следобед в сряда е станал при тест на горивните резервоари на ракетата.

От преди няколко седмици, Mk1 Starship, който беше представен на света през септември като част от представянето на SpaceX и Мъск на промените в дизайна на системата Starship, трябваше да изпълни първия 20-километров тестов полет на програмата в следващите седмици.

Основното събитие за деня днес, първият тест за криогенно зареждане на Mk1 Starship, включваше пълнене на метанови и кислородни резервоари с криогенна течност, пише НАСА.

По време на теста горната част на апарата се взриви и беше изхвърлена далеч от мястото, последвана от голям облак от пари и криогенна течност от резервоара. Криогенната течност - вероятно течен кислород или течен азот, беше подета от вятъра и се разнесе над стартовия комплекс. Най-горната част е видяна да пада наблизо, но точното й местоположение не е известно.

Долната преграда на резервоара също се провали. Втори облак от пари се появи от основата в същото време, когато горната част се разкъса - сигнализирайки, че цялата вътрешна конструкция на резервоара може да е разрушена.

„Целта на днешния тест беше да натовари системите до максимум, така че резултатът не беше напълно неочакван“, казва SpaceX в изявление.

Starship Mk1 трябваше да извърши първите тестови полети на голяма надморска височина от програмата Starship, след два полета на Starhopper на малка надморска височина. Първият полет на Starhopper достигна 18 метра, вторият - 150 метра.

Starship Mk1 също щеше да е първият, който включва три двигателя Raptor, функциониращи контролни перки и резервоари, които съхраняват горивото, използвано за кацане.

Провалът в сряда със сигурност ще промени бъдещите планове за Mk1 и тези от програмата Starship като цяло.

Но въздействието вероятно ще бъде ограничено, като SpaceX също така отбелязва, че решение да не лети Mk1 вече е взето преди днешния тест. Вместо това компанията ще се съсредоточи върху подобрения дизайн на Mk3. Илон Мъск отбеляза през септември, че Mk3 не само ще има много различен процес на изграждане, но и ще конструирането му ще отнеме значително по-малко време от Mk1.

Важно е да се отбележи, че Mk1 не беше напълно сглобен по време на днешния тест; горният му обтекател все още се изработвеше на мястото на главния монтаж на няколко мили.

Секцията на мястото на изстрелване се състоеше от резервоарите за гориво, задните перки и секцията на двигателя Raptor.

Двигателите Raptor вероятно не са били прикрепени към ракетата, тъй като не са наблюдавани инсталации.

След провала в сряда, съдбата на прототипа е неизвестна, но екипите вероятно ще избират да създадат съвсем нов за Mk3.

Mk3 ще включва не само трите двигателя Raptor за атмосфера, но и три двигателя Raptor, оптимизирани за вакуум.

Днешният провал бе отбелязан от Елон Мъск, който потвърди в Twitter, че компанията ще премине към дизайна на Mk3 Starship, който също ще бъде изграден в тестовия полигон Бока Чика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
28 яну 2020
Последни новини