От х:

Днес в x:

9 °C

Няма потенциален инвеститор от България, който да поеме концесията за АМ Дунав-Егея

Изображение 1 от 6

  Десетина са потенциалните инвеститори, които могат да поемат ангажимента по изграждането на АМ „Дунав-Егея“, за която проектантът е разчел срок за начало на експлоатацията 2025- та година. Сред тях обаче няма български фирми с този потенциал. Разговорите са водени с немски, гръцки, италиански, френски, испански и канадски компании, отбеляза при представянето в Хасково на детайлите по изграждането на 367-километровото трасе, част от проекта ABC+Dе за връзка между Егейско море и Балтийско море инж. Румен Марков от Лардж Инфрастръкчър Проджектс ООД.

  Домакин на срещата с участието на представители на национални, регионални и местни власти, бизнеса и неправителствения сектор, бе Хасковската търговско -промишлена палата.

  Разчетите на автомобилния трафик в участъкът, за която се предвижда да минава аутобана, свързващ Русе с граничен пункт Маказа, показва, че изграждането на магистрала си заслужава. В момента в това трасе се движат на ден средно между 14 и 26 хил. автомобила, отбеляза инж Марков.

  Магистралата ще минава и през района на Хасково-Хасково, Димитровград и минерални бани, като в този участък засечките показват среден поток от автомобили в двете посоки -около 5 000 на ден.

  Дължината на АМ “Дунав – Егея” е 367,285 километра, от които 327,865 км в България и стойност на изграждане около 1 860 520 853 евро, а в Гърция дължината на трасето е 39,420 км, като стойността за изграждането ще бъде близо 356 357 148 евро без ДДС. Магистралата е проектирана по новата ресорна наредба за скорост 140 километра в час.

  Магистралата ще се изгради чрез публично -частно партньорство, а формата ще е концесия за строителство. Концесионерът ще възвърне вложенията си от събраните тол такси. Проектът предвижда максимален срок на концесията по закон -46 години. В условията за участие ще бъде заложено фирмите, които участват за концесията да са изградили поне 150 километра магистрала, която и да са експлоатирали. Точно това условие ще се окаже и препъникамъкът за включването на български фирми. Те обаче ще могат да се включат като съконцесионери при решение на концесионера, посочи инж. Марков.

  Гръцкото правителство е дало съгласие за реализация на аутобана, чака се съгласие на българските управляващи. Инженер Марков подчерта, че се очаква през март месец 2020 година да бъде подписан меморандум за разбирателство от България и Гърция по проекта.

  Разчетите в идейния проекта предвиждат магистралата да бъде изградена и пусната в експлоатация до 2025 година, ако процедурите стартират.


  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Ed
   Edin
   8 -15
   17:16, 20 ное 2019
   Добра идея. По цял свят така се строи инфраструкту... Виж коментара
   • Ed
    Edin
    6 -6
    17:17, 20 ное 2019
    и акцизите са в пъти по-високи.
   • Ку
    кумец
    15 -2
    18:48, 20 ное 2019
    Гербераст, пооткрадваш ли покрай прасето Тиква ?
   • До
    до Кумец
    6 -1
    18:51, 20 ное 2019
    Ха,много ясно.Няма да стоя гладен я!
  • 2
   Ne
   nelicha - нелича
   11 -2
   19:31, 20 ное 2019
   Добре де . След , като пътя Хасково - Димитров град ще става международна магистрала . Защо строят това тъпо кръгово до Язаки , като по закон трябва да е надлез ? Не са ли това пари на вятара ? Или магистралата ще минава от някаде другаде ?
   • Ес
    Естествено
    0 -3
    15:32, 22 ное 2019
    Естествено, че ще минава от другаде. Трасето е показано. Целта е да се заобиколят отдалече и Димитровград, и Хасково, и Кърджали, а не да се правят скъпи и дълги околовръстни- Пък и околовръстнато не е магистрала.
   • Ne
    nelicha - нелича
    3 0
    08:58, 23 ное 2019
    Смятам , че тази магистрала се строи за да облекчи живота на хората и целта не може да бъде да се заобикалят отдалече градовете . А да е максимално близо до тях . Иначе само за чужденци ли ще бъде ?
  • 3
   Ши
   Шишков
   3 -2
   22:59, 20 ное 2019
   Мразим ц.и.г.а.н.и
  • 4
   Гр
   Гражданин
   7 0
   15:16, 21 ное 2019
   Дайте я на Тенчо Лилянов - белким се наяде сервитьорчето.

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
  14 дек 2019
  Последни новини