От х:

Днес в x:

21 °C

Няма потенциален инвеститор от България, който да поеме концесията за АМ Дунав-Егея

Изображение 1 от 6

  Десетина са потенциалните инвеститори, които могат да поемат ангажимента по изграждането на АМ „Дунав-Егея“, за която проектантът е разчел срок за начало на експлоатацията 2025- та година. Сред тях обаче няма български фирми с този потенциал. Разговорите са водени с немски, гръцки, италиански, френски, испански и канадски компании, отбеляза при представянето в Хасково на детайлите по изграждането на 367-километровото трасе, част от проекта ABC+Dе за връзка между Егейско море и Балтийско море инж. Румен Марков от Лардж Инфрастръкчър Проджектс ООД.

  Домакин на срещата с участието на представители на национални, регионални и местни власти, бизнеса и неправителствения сектор, бе Хасковската търговско -промишлена палата.

  Разчетите на автомобилния трафик в участъкът, за която се предвижда да минава аутобана, свързващ Русе с граничен пункт Маказа, показва, че изграждането на магистрала си заслужава. В момента в това трасе се движат на ден средно между 14 и 26 хил. автомобила, отбеляза инж Марков.

  Магистралата ще минава и през района на Хасково-Хасково, Димитровград и минерални бани, като в този участък засечките показват среден поток от автомобили в двете посоки -около 5 000 на ден.

  Дължината на АМ “Дунав – Егея” е 367,285 километра, от които 327,865 км в България и стойност на изграждане около 1 860 520 853 евро, а в Гърция дължината на трасето е 39,420 км, като стойността за изграждането ще бъде близо 356 357 148 евро без ДДС. Магистралата е проектирана по новата ресорна наредба за скорост 140 километра в час.

  Магистралата ще се изгради чрез публично -частно партньорство, а формата ще е концесия за строителство. Концесионерът ще възвърне вложенията си от събраните тол такси. Проектът предвижда максимален срок на концесията по закон -46 години. В условията за участие ще бъде заложено фирмите, които участват за концесията да са изградили поне 150 километра магистрала, която и да са експлоатирали. Точно това условие ще се окаже и препъникамъкът за включването на български фирми. Те обаче ще могат да се включат като съконцесионери при решение на концесионера, посочи инж. Марков.

  Гръцкото правителство е дало съгласие за реализация на аутобана, чака се съгласие на българските управляващи. Инженер Марков подчерта, че се очаква през март месец 2020 година да бъде подписан меморандум за разбирателство от България и Гърция по проекта.

  Разчетите в идейния проекта предвиждат магистралата да бъде изградена и пусната в експлоатация до 2025 година, ако процедурите стартират.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Ed
   Edin
   8 -15
   17:16, 20 ное 2019
   Добра идея. По цял свят така се строи инфраструкту... Виж коментара
   • Ed
    Edin
    6 -6
    17:17, 20 ное 2019
    и акцизите са в пъти по-високи.
   • Ку
    кумец
    15 -2
    18:48, 20 ное 2019
    Гербераст, пооткрадваш ли покрай прасето Тиква ?
   • До
    до Кумец
    6 -1
    18:51, 20 ное 2019
    Ха,много ясно.Няма да стоя гладен я!
  • 2
   Ne
   nelicha - нелича
   13 -2
   19:31, 20 ное 2019
   Добре де . След , като пътя Хасково - Димитров град ще става международна магистрала . Защо строят това тъпо кръгово до Язаки , като по закон трябва да е надлез ? Не са ли това пари на вятара ? Или магистралата ще минава от някаде другаде ?
   • Ес
    Естествено
    0 -4
    15:32, 22 ное 2019
    Естествено, че ще минава от другаде. Трасето е пок... Виж коментара
   • Ne
    nelicha - нелича
    5 0
    08:58, 23 ное 2019
    Смятам , че тази магистрала се строи за да облекчи живота на хората и целта не може да бъде да се заобикалят отдалече градовете . А да е максимално близо до тях . Иначе само за чужденци ли ще бъде ?
  • 3
   Ши
   Шишков
   3 -2
   22:59, 20 ное 2019
   Мразим ц.и.г.а.н.и
  • 4
   Гр
   Гражданин
   7 0
   15:16, 21 ное 2019
   Дайте я на Тенчо Лилянов - белким се наяде сервитьорчето.

  Хороскоп за 09.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
  09 авг 2020
  Последни новини