От х:

Днес в x:

НАСА откри захари в метеорити - доказателство, че животът на Земята е бил пренесен от астеродите

Учени от НАСА заявиха, че са направили сладко откритие, докато анализирали три метеорита, разбили се на Земята.

НАСА оповести, че е открила първото доказателство за наличието на захари в метеорити, с което още веднъж затвърждава тезата, че астероидите може би носят градивните елементи на живота.

Сред идентифицираните захари са рибоза, арабиноза, ксилоза и ликсоза – а не захароза, която подслажда рафинираната захар на Земята. Тези захари, твърдят изследователи, са се образували в резултат на химични реакции в космоса.

Откриването на рибоза се смята за особено значимо, защото тя е основната съставка в РНК, фундаментален агент в целия биологичен живот – особено в ранната история на Земята.

Други градивни елементи на живота – аминокиселините, също са откривани в метеорити в миналото.

Учените отхвърлили възможността захарите да са се появили в резултат на контакта на метеоритите със Земята, като анализирали изотопите.

Пробите съдържали въглерод-13 вместо по-широкоразпространия въглерод-12, който бил силно обогатен, отвъд количеството, което учените обикновено наблюдават на Земята.

Експертите планират да изследват метеоритите още по-задълбочено, за да придобият по-добра представа за това доколко разпространени са захарите, а също и какви са характеристиките им.

Тъй като метеорити са бомбардирали Земята преди много години, е възможно да са пренесли биологичен материал довел до появата на живот на планетата, а учените искат да разберат как тези древни организми са еволюирали с времето.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини