От х:

Днес в x:

1 °C

Пет начина да се справим с ревността

Прекомерната ревност е причина за всеки пети развод и е най-честата причина за посещение при психотерапевт, показват данни от световната статистика. От друга страна тя нанася и значителни вреди на здравето ни, сред които главоболие, безсъние, безпокойство и храносмилателни проблеми.

"Според скалата на стреса ревността може да се сравни с внезапен удар, от който спира сърцето", обяснява италианският професор по психология Карло Симонели.

Извършено от екипа му изследване показва, че съществуват 5 вида ревност: маниакална, депресивна, параноична, хипертрофирана и страх от раздяла. Нерядко тя се превръща в патология и придобива биохимична основа. Натрапчивият страх да не бъдеш излъган води до понижаване на нивото на серотонин  - хормонът, който създава усещане за щастие.
Какво да предприемем, за да се освободим от контрола на това токсично чувство, което не само е в състояние да направи на пух и прах и най-здравите взаимоотношения, но и нанася значителни вреди на здравето ни?

Вижте 5 ценни препоръки за преборване на една от най-разрушителните човешки емоции:

1. На първо място психолозите съветват да се вгледаме в себе си и да се опитаме да разберем първопричината да попадаме в плен на ревността често и понякога без повод. Възможно е тя да е свързана с ниската ни самооценка и самочувствие, с нещо, случило се още в детството ни или е резултат от изневяра на наш бивш партньор. Не се разочаровайте, ако не откриете отговора веднага. Размишлявайте и връщайте лентата назад колкото пъти е необходимо. Това ще ви помогне да опознаете себе си и да стигнете до същината на проблема. Всъщност себепознанието е най-правилният път за справяне с чудовищата, които не дават покой на съзнанието ни. Ако е нужно, вземете лист и химикал и запишете всички минали събития, които са пораждали ревността ви, а срещу всяко едно от тях опишете начина, по който сте се чувствали.

2. "Разговаряйте" с ревността си – само така ще разберете дали причините за нея са основателни или са въображаеми. Помислете дали емоцията ви не е породена от липса на увереност или ниско самочувствие, защото именно те в повечето случаи са причина за крайните проявления на ревността като следене, ровене в личната кореспонденция и тотално незачитане на личното пространство на партньора. Ако откриете, че вашият случай е именно такъв и не можете да се справите сами, задължително потърсете съвета на психолог.

3. В случай че ревността към партньора ви е породена от конкретен повод, поговорете с него, обяснете му как се чувствате и постигнете компромисен вариант. Много често не осъзнаваме, че с някои свои действия нараняваме половинката си, а това до голяма степен би могло да бъде избегнато, ако разговаряме повече помежду си и споделяме какво ни безпокои.

4. Опитайте се да улавяте натрапчивите мисли навреме, а не да им робувате дни наред. Атакувайте ги с нещо положително – спомнете си всичко, което ви прави уверени или пък колко мило ви е прегърнал партньорът ви вчера.

5. Отдайте нужното внимание на доверието – то е съществена част от всяка връзка. Вярвайте на партньора си, потискайте желанието си да му задавате въпроси къде е бил, с кого и за колко време. Спирайте потока от подозрения, като пренасочвате вниманието си към неща, които ще ви доставят удоволствие – подгответе някаква изненада за любимия или пък хапнете шоколад, излезте с приятели, изобщо – правете нещо, което ще ви избави от токсичните мисли.

Източник: framar

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини