От х:

Днес в x:

Откриха над 140 нови рисунки на Наска (видео)

    Учените откриха над 140 нови геоглифи, известни като рисунките на Наска - мистериозните древни гигантски фигури, издълбани отдавна в пустинния терен на южно Перу.

    Тези огромни изображения на хора, животни и предмети датират от 2500 години и са толкова големи, че много от тях могат да бъдат идентифицирани само от въздуха.

    Сега археолози от японския университет в Ямагата съобщават, че техните дългогодишни изследвания, провеждани от 2004 г., са разкрили 143 неизвестни досега геоглифа на Наска плюс една фигура, която била пропусната от хората и е открита от изкуствен интелект.

    Като цяло се смята, че новоидентифицираните геоглифи са създадени между поне 100 пр.н.е. и 300 г. пр.н.е. Докато целта на тези големи рисунки, начертани от древната култура Наска, остава дискусионна, поне знаем как са били направени.

    "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип.

    Предишни хипотези предполагат, че обществото на Наска е направило гигантските геоглифи, някои с дължина стотици метри, за да бъдат видени от божества в небето, или че те могат да служат на астрономически цели.

    В новото изследване, ръководено от антрополога и археолог Масато Сакай, екипът анализира сателитни изображения с висока разделителна способност на региона Наска, както и провежда полеви работи и идентифицира два основни типа геоглифи.

    Най-старите рисунки (от 100 пр.н.е. до 100 г. пр. Н. Е.), наречени тип B, са с дължина по-малко от 50 метра. Малко по-късните  (100 CE до 300 CE), наречени тип A, обхващат повече от 50 метра, като най-големият геоглиф е открит от екипа с размери над 100 метра.

    Изследователите смятат, че по-големите геоглифи от тип А, често оформени като животни, са били ритуални места, където хората са провеждали церемонии, включващи унищожаването на различни съдове от керамика.

    За разлика от тях, по-малките мотиви от тип В са били разположени по пътеки и може да са служели за ориентиране на пътуващите, вероятно към по-голямо ритуално пространство тип А, където хората се събирали.

    Някои от тези рисунки от тип B са наистина мънички, като най-малкото от новите открития с размери под 5 метра. Това прави откриването на често бледите линии трудна задача, като се има предвид огромния простор на пустинята Наска.

    За тази цел в неотдавнашно експериментално сътрудничество с изследователи от IBM, започнало през 2018 г., екипът използва дълбоко обучение на изкуствен интелект, разработен от компанията, и работи с геопространствена система за анализи, наречена IBM PAIRS Geoscope.

    Учебната мрежа IBM Watson Machine Learning Accelerator (WMLA) пресяла огромни обеми от безпилотни и сателитни изображения в търсене на геоглифи, свързани с линиите в Наска. И системата намерила съвпадение - избледнелите очертания на малка фигура от тип В - хуманоид, стоящ на два крака.

    Въпреки че символичното значение на този странен и древен знак все още не е ясно, изследователите изтъкват, че геоглифът е бил разположен близо до пътека, така че може да е бил един от предполагаемите маркери за пътеки.

    Загадката на рисунките на Наска все още не е разрешена, а екипът на Ямагата и IBM обявиха, че ще продължат да работят заедно за намирането на повече от тези древни геоглифи. Кой знае какво или кого ще открият?

    Обобщение на текущите изследвания е достъпно на сайта на университета Ямагата.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ам
      амиии
      2 0
      12:09, 19 ное 2019
      Все си мисля че някой е рисувал от горе от високо тези големи изображения.И за да ги видиш трябва да можеш да полетиш нагоре. Или древните са можели да летят или извънземни са ги направили нарочно с цел да видят кога ще ги видим и да преценят на какво развище на равитие сме.
      "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип. - Не си ли мислите за лазерен лъч идващ от някакво летателно средство.Просто рисува в пустинята, отдолу остава само пясък.Може да са си тествали нещо.За целта е било необходимо да не нараняват хора и затова е било на место където никой не живее. Как не ни пука че нищо не знаем за древните.Учените пък са една странна група хора които понякога изказват безумни предположения.Отдавна си мисля че хора които са на нисък етап на развитие не строят мегалити и големи постройки.Който го може го може.Само ако това им се е отдавало лесно, само тогава са го правели.Много подценяваме древните, това е моя извод.
    Последни новини