От х:

Днес в x:

3 °C

Откриха над 140 нови рисунки на Наска (видео)

  Учените откриха над 140 нови геоглифи, известни като рисунките на Наска - мистериозните древни гигантски фигури, издълбани отдавна в пустинния терен на южно Перу.

  Тези огромни изображения на хора, животни и предмети датират от 2500 години и са толкова големи, че много от тях могат да бъдат идентифицирани само от въздуха.

  Сега археолози от японския университет в Ямагата съобщават, че техните дългогодишни изследвания, провеждани от 2004 г., са разкрили 143 неизвестни досега геоглифа на Наска плюс една фигура, която била пропусната от хората и е открита от изкуствен интелект.

  Като цяло се смята, че новоидентифицираните геоглифи са създадени между поне 100 пр.н.е. и 300 г. пр.н.е. Докато целта на тези големи рисунки, начертани от древната култура Наска, остава дискусионна, поне знаем как са били направени.

  "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип.

  Предишни хипотези предполагат, че обществото на Наска е направило гигантските геоглифи, някои с дължина стотици метри, за да бъдат видени от божества в небето, или че те могат да служат на астрономически цели.

  В новото изследване, ръководено от антрополога и археолог Масато Сакай, екипът анализира сателитни изображения с висока разделителна способност на региона Наска, както и провежда полеви работи и идентифицира два основни типа геоглифи.

  Най-старите рисунки (от 100 пр.н.е. до 100 г. пр. Н. Е.), наречени тип B, са с дължина по-малко от 50 метра. Малко по-късните  (100 CE до 300 CE), наречени тип A, обхващат повече от 50 метра, като най-големият геоглиф е открит от екипа с размери над 100 метра.

  Изследователите смятат, че по-големите геоглифи от тип А, често оформени като животни, са били ритуални места, където хората са провеждали церемонии, включващи унищожаването на различни съдове от керамика.

  За разлика от тях, по-малките мотиви от тип В са били разположени по пътеки и може да са служели за ориентиране на пътуващите, вероятно към по-голямо ритуално пространство тип А, където хората се събирали.

  Някои от тези рисунки от тип B са наистина мънички, като най-малкото от новите открития с размери под 5 метра. Това прави откриването на често бледите линии трудна задача, като се има предвид огромния простор на пустинята Наска.

  За тази цел в неотдавнашно експериментално сътрудничество с изследователи от IBM, започнало през 2018 г., екипът използва дълбоко обучение на изкуствен интелект, разработен от компанията, и работи с геопространствена система за анализи, наречена IBM PAIRS Geoscope.

  Учебната мрежа IBM Watson Machine Learning Accelerator (WMLA) пресяла огромни обеми от безпилотни и сателитни изображения в търсене на геоглифи, свързани с линиите в Наска. И системата намерила съвпадение - избледнелите очертания на малка фигура от тип В - хуманоид, стоящ на два крака.

  Въпреки че символичното значение на този странен и древен знак все още не е ясно, изследователите изтъкват, че геоглифът е бил разположен близо до пътека, така че може да е бил един от предполагаемите маркери за пътеки.

  Загадката на рисунките на Наска все още не е разрешена, а екипът на Ямагата и IBM обявиха, че ще продължат да работят заедно за намирането на повече от тези древни геоглифи. Кой знае какво или кого ще открият?

  Обобщение на текущите изследвания е достъпно на сайта на университета Ямагата.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ам
   амиии
   2 0
   12:09, 19 ное 2019
   Все си мисля че някой е рисувал от горе от високо тези големи изображения.И за да ги видиш трябва да можеш да полетиш нагоре. Или древните са можели да летят или извънземни са ги направили нарочно с цел да видят кога ще ги видим и да преценят на какво развище на равитие сме.
   "Всички тези фигури са създадени чрез премахване на черните камъни, които покриват земята, като по този начин се показва белият пясък отдолу", обяснява изследователският екип. - Не си ли мислите за лазерен лъч идващ от някакво летателно средство.Просто рисува в пустинята, отдолу остава само пясък.Може да са си тествали нещо.За целта е било необходимо да не нараняват хора и затова е било на место където никой не живее. Как не ни пука че нищо не знаем за древните.Учените пък са една странна група хора които понякога изказват безумни предположения.Отдавна си мисля че хора които са на нисък етап на развитие не строят мегалити и големи постройки.Който го може го може.Само ако това им се е отдавало лесно, само тогава са го правели.Много подценяваме древните, това е моя извод.

  Хороскоп за 07.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
  07 дек 2019
  Последни новини