От х:

Днес в x:

Все още няма противогрипни ваксини при хасковските джипита

    Доставката на 100 хил. дози противогрипни ваксини за възрастните хора пристигнаха в петък в България, а от понеделник започна и раздаването им по региони. В Хасково обаче все още доставка няма.

    „Нямам информация някои от колегите в Хасково да е получил дозите. Но имам информация от колеги в София, че там вече има доставки. Вероятно нашият регион, който се пада периферен като пограничен, ще получи противогрипните ваксини по-късно“, предположи д-р Николай Колев, който е общопрактикуващ лекар и е председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

    За първи път през тази година хората на възраст 65 + ще могат да получат безплатна ваксина против грип. Според данните от статистиката става въпрос за около милион и половина пенсионери. Общата национална заявка за ваксинация е за 10 % от тях. Така че безплатните ваксини тази зима ще са осигурени за близо 150 хил. души. Първите 60 000 дози от противогрипната ваксина пристигнаха още през октомври и вече са изчерпани. Разпределението на новата пратка предстои.

    В практиката си д-р Колев има около 700 души във възрастта, подлежаща на безплатната ваксинация и затова очаква да получи 70 ваксини. По думите му има интерес от страна на пациентите му.

    Според указанията, в 10-процентния подбор за ваксинация в лекарските практики се включват пациентите от рисковите групи. Това са хора с хронични заболявания-белодробни или на сърцето, например. Ваксината обаче се слага пожелание и след заявка при личния лекар.

    Всяка година броят на хората, които ще получат ваксината над 65-годишна възраст у нас ще расте, предвижда програмата на МЗ. Обхватът през 2022 година трябва да е вече на 25% от пенсионерите.

    Тази година противогрипните ваксини доста закъсняха, но вече светила в това поприще обясних, че проблемът не е само в доставките за България, а е в световен мащаб и се дължи на отлагането от една страна на препоръките от СЗО с месец за щамовете, които трябва да бъдат включени, а също и заради добиването на нови научни данни.

    Забавянето се отрази и в доставките по аптеките. В Хасково на някои места може да бъде закупена ваксина след предварителна заявка.  Някои от фармацевтитеобаче са категорични, че нямат и намерение да зареждат-нито три-, нито четиривалентна ваксина, понеже търсенето не било значително.

    Анкетата на Haskovo.net по темата показа, че действително повечето от хората нямат намерение да се ваксинират против грип. От 641 души отговорили на въпроса „Ще си поставите ли противогрипна ваксина?“-78,2% или 501 души отговарят с „не“. 15.9 % или 102-ма от участвалите в допитването, което не е с представителен характер, но дава представа за общата нагласа, са категорични, че ще се ваксинират. 5,9 % или 38 души все още се колебаят.

    Според д-р Колев обаче липсата на ваксини по аптеките се дължи освен на малката доставка и на завишенето търсене през последния месец,  той като сега е сезонът за поставянето им. Според наблюденията в практиката му, с всяка изминала година броят на тези, които си поставят противогрипна ваксина се увеличава.

    Според медицинските експерти заради необичайно топлата есен, грипната вълна у нас ще закъснее, но ще я има. В най-южните райони се очаква грипът да удари през януари, така че до средата на декември има възможност за ваксинация. Изграждането на имунитет срещу грипните щамове се случва до 3 седмици след поставянето на ваксината, припомнят специалистите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Го
      Голям Балама
      5 -1
      13:01, 19 ное 2019
      До месец май, най - късно в началото на юни противогрипните ваксини ще са в Кауново. Който пенсионер устиска - устиска, който не -Бог да го прости.
      • Бл
        БЛС
        7 0
        13:06, 19 ное 2019
        Българския пенсионер може да устиска на всичко.
    • 2
      Ла
      Лаврентий Палич
      2 0
      16:30, 19 ное 2019
      Нека най напред осигурят ваксина за Бойката и групата около него Нние ще почакаме Свикнали сме
    • 3
      Ха
      Ха- хо
      0 0
      21:17, 19 ное 2019
      Когато осигурят ваксините и " усвоят средствата", тогава ще удари грипната вълна...Дотогава ще почака грипа !
    • 4
      Ба
      Бай хуй
      0 0
      21:39, 19 ное 2019
      Пенсионерите тежат на бюджета и са измислили ефективен начин с безплатни ваксини да ги отведат на ония свят .....
    Последни новини