От х:

Днес в x:

Приятелство в цвят в галерия „Форум“

  Приятелство в цвят. Те нямат мото на общата си изложба, но това много би подхождало за нея. Защото Гергана Лалова и Светлана Янкова се познават от тийнейджърските си години, учили са заедно в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“. Близки приятелки са и до днес. А в галерия „Форум“ в Хасково е първото им поприще на изява, в което се срещат като автори.

  Двете са много различни като натюрел. И в работите си.

  20 живописни платна показаха те снощи в Хасково. През годините двете вече имат общи изложби зад гърба си с други свои колеги. Но за първи път в Хасково излизат пред публиката заедно.

  Поканата за гостуването им е от Татяна Форева, а подтикът -от бащата на Гергана – известният пловдивски художник Михаил Лалов, който хасковската публика също познава от изложбите му в града. Снощи той отново подкрепи творческото дамско дуо.

  Светлана Якова завършва художествената гимназия в специалност графика, а по-късно учи графичен дизайн и визуални комуникации в НБУ, в специалност приложна графика. Известно време работи като художник-гримьор в една от големите телевизии, а след това приема предизвикателството на преобразяващия тотално грим, като част от екипа на реалите продукции като “Като две капки вода”, “Великолепната шесторка” и “България търси талант” .

  Нейното хоби е фотографията. Любител е на портретната и абстрактна фотография.

  Гергана Лалова завършва художествената гимназия и Националната художествена академия със специалност „текстил“. Печели наградата за млад автор на галерия Икар през 2005-а.
  Като добър познавач на влакната, това се усеща и в картините й. Пастелните цветове от картините й дават усещането за топлина, мекота, за удобна дреха. Гледайки ги, сякаш попадаш в най-уютната и любима стая у дома си. Усещането е за прибиране, за прегръдка.

  Това е усещането в едната част на галерия „Форум“. Там, където са платната на Гергана Лалова. А от другия край на изложбената зала идва предизвикателният стил на Светлана-картините й, в които те оставя де препускаш, после те хваща за ръка и те повежда към пътешествия, и отново те пуска, за да продължиш да търсиш себе си.

  Именно тези крайности в работата на двете, дават усещането за допълване и за баланс.

  Понякога двете рисуват заедно. Дори и някои от картините им, които са в галерия “Форум“, са създадени докато са работили една до друга. Казват обаче, че не се влияят в работата си. „Заразяваме се в рисуването една от друга, не се влияем“, признава Гергана Лалова. В стила на Светлана Янкова тя харесва смелостта. Че много се учи и бързо напредва, са другите черти на приятелката й, които й допадат.

  „Гамите, които успява да направи са много меки и топли. Цветовете, които присъстват в нейните картини, много ме привличат. Дори и ако примижа с очи, без да знам какво има на картината, цветовото разпределение ме грабва веднага“, изтъква предимствата в работата на Гергана Лалова Светлана Янкова. И добавя: „Такива натюрморти, като нейните, никъде, според мен, не могат да се видят!“

  Всяка от тях присъства в изкуството и по -друг начин. В професиите си и двете се занимават с професионален грим. В тази практичност на професията, амплоато им на художнички много им помага. „ Много по-бързо можеш да вземеш преценка за едно лице как да изглежда то, когато си се занимавал с рисуване“, казва Светлана.

  Двете се съгласяват да споделят и как виждат зимните нюанси във визията тази година, специално за читателките на Haskovo.net. А съветът им е простичък: Всичко трябва да е направено с вкус и премереност, и да е модерно. Това важи и за дрехите, и за грима, и за аксесоарите. Но е важно е да се подчертае индивидуалността на човека, а не непременно да се залага само на модерното за сезона. Хубаво е да има акцент-ако очите са по-подчертани, например, устните трябва да са обрани.

  Красиимра Славава

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини