От х:

Днес в x:

7 °C

Малкото донори у нас спират България да е пълноправен член на Евротрасплант

Изображение 1 от 2

  Ниският брой на донорите у нас затваря възможността България да стане пълноправен член на „Евротрансплант“-организацията, която дава възможност да получим при спешен случай орган или български гражданин да бъде трансплант в чужбина. Това посочи в изявление пред медиите Кирил Ананиев по повод кампанията, който Здравното министерство стартира от днес под мотото „Да, за живот“.

  „Донорството няма аналог, като хуманен акт. Трансплантацията е уникално постижение на медицината, с която се дарява живот на хиляди хора, сбъдва се желанието на хиляди хора, които имат нужда от трансплантация в България“, посочи здравният министър.

  Кирил Ананиев подчерта, че към днешна дата у нас има 1151 пациенти, които се нуждаят от трансплантация. От тях над хиляда чакат за бъбречна трансплантация. В същото време от началото на тази година са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12- от жив донор. Факт е обаче и, че расте броят на отказите от страна на близките на даряват органи на хората, които са изпаднали в мозъчна смърт. Но това е проблем и в световен мащаб, отбеляза Кирил Ананиев.

  „ Да увеличим броя на трансплантациите- това е една изключително важна мисия, която дължим на хората, които имат нужда, за да могат да живеят по- продължително време.

  Да увеличим броя на донорите в България би трябвало да стане лична кауза за всеки от нас, защото в края на нашият земен път ще можем да дадем ново начало на един човешки живот.“, посочи още министър Ананиев.

  Кампанията, която стартира МЗ ще е продължи в активната си част до 5-ти декември. Приоритет в нея ще е повишаването на информираността за важността на донорството. „Искаме тази информационна кампания да стигнем до всеки български гражданин, да го накараме да се замисли за ролята и ползите от донорството, и трансплантациите. Иискаме тази тема да влезе във всяко семейство, в училищата, в университетите- навсякъде да се води дебата колко е необходимо за запазване на живота донорството!“, посочи още здравният министър Кирил Ананиев.

  Той подчерта, че за кампанията са мобилизирани

  всички лекари -координатори по донорството и екипите, които работят по темата.


   

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини